Името на покойния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар не може да бъде регистрирано като търговска марка в ЕС, постанови Европейският съд в сряда, предава Reuters.

Това се случва след като братът на Ескобар се опита да предяви иск.

Съдът потвърди решението на Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO), която отхвърли заявка за търговска марка от Escobar Inc. през 2022 г.

„EUIPO правилно установи, че името на Пабло Ескобар би било свързвано с трафика на наркотици и наркотероризма и с произтичащите от това престъпления и страдания, а не с възможните му добри дела в полза на бедните в Колумбия“, казва съдът в декларация.

Escobar Inc. е основана в Пуерто Рико от брата на Пабло Ескобар Роберто де Хесус Ескобар Гавирия, който прекарва 12 години в затвора заради ролята си в престъпната организация на брат си.

Гавирия каза през 2020 г., че компанията му ще пусне сгъваем смартфон, наречен Escobar Fold 1. В момента компанията продава крипто валута, наречена Escobar Cash, според нейния уебсайт.

Пабло Ескобар ръководеше една от най-мощните престъпни организации в света, картела Меделин. Състоянието му, натрупано от трафик на кокаин, беше оценено от Forbes през 1987 г. на над 3 милиарда долара, въпреки че според някои разчети е много по-високо.

Хиляди хора бяха убити в свързано с картела насилие по време и след смъртта му през 1993 г., когато Ескобар беше застрелян от силите за сигурност.