Гордън Рамзи изгради кулинарната си империя отчасти заради избухливия нрав и склонността да крещи на подчинените си, както и заради вдъхновението си да приготвя изключително изискана храна.

Тези качества обаче не са достатъчни за спасяване на бизнеса му.

Според документи на Companies House, загубите на ресторантьора и телевизионен готвач са се увеличили над три пъти до 3,4 милиона паунда (4,3 милиона долара) до август 2023 г. на годишна база.

Самият Рамзи заяви, че бизнесът се „бори да остане на повърхността“ на фона на устойчивия инфлационен натиск, който е засегнал и без това тънките маржове в сектора на хотелиерството, допълва Fortune.

Ресторантите му, които включват веригите Street Pizza и Street Burger, както и водещия му ресторант с три звезди „Мишлен“, са увеличили приходите си с 21% до 95,6 млн. паунда (119,8 млн. долара) през 2023 г., а брутната печалба е нараснала до 47,4 млн. паунда (59,4 млн. долара).

Въпреки това вълната от откривания на нови заведения и ремонти миналата година засегна крайните резултати на компанията. Империята на Рамзи прибави пет нови ресторанта към списъка си, включително Street Pizza и Street Burger, а гастрономският му ресторант The Narrow остана затворен за три месеца заради основен ремонт.

„Навън е предизвикателство и бизнесът се бори да остане на повърхността, нарастващите разходи, наемите и разходите за храна, множеството стачки. Това е битка", споделя Рамзи пред The Guardian.

От друга страна, той отбелязва, че не е виждал толкова страст и жизненост в бранша през последните 26 години, откакто е отворил първия си ресторант.

„Хората все още искат да излязат и да се забавляват заедно. Все още има какво да празнуваме и наистина смятам, че индустрията никога не е била толкова вълнуваща“, допълва звездният готвач.

След разширяването на веригата си от ресторанти, под ръководството на Рамзи работят още 290 служители, като капризният готвач е похарчил допълнително цели 6,1 млн. паунда (7,6 млн. долара) за разходи за персонал.

Тези назначения са символичен обрат след един много труден период. Рамзи освободи 300 служители през финансовата 2020-2021 г., тъй като ресторантската му група отчете загуби в размер на 6,8 млн. паунда (8,5 млн. долара) вследствие на локдауните през пандемията и последвалата криза с разходите за живот.

В сравнение с това тазгодишните финансови резултати едва ли ще разтревожат Рамзи твърде много.

Не бива да се забравя, че освен ресторантьорския бизнес, той има други разнообразни доходи, благодарение на умението си да се изявява по телевизията и да сключва изгодни договори за кулинарни книги.

Според Forbes например, през 2020 г. телевизионните предавания на Рамзи, включително Hell's Kitchen и MasterChef, са генерирали 150 млн. долара приходи от реклама на телевизионния оператор Fox.

През 2009 г. Рамзи беше изваден от престижния списък на богатите на Sunday Times of London, като преди това се смяташе, че нетното му състояние възлиза на 50 млн. паунда (62,7 млн. долара). Отсъствието му от списъка обаче вероятно е свързано с преместването му в САЩ, където богатството му се оценява на 220 млн. долара, допълва Fortune.