Силициевата долина не е единствената гореща точка в бума на изкуствения интелект. Малта, малък остров в Средиземно море, също се е насочила сериозно към тази технология. Нейните предприятия, университети и правителство приемат AI като начин за автоматизиране на задачите, подобряване на образованието и дори решаване на проблемите със задръстванията в час пик.

Страната има население от малко над 500 000 души, но вече има 56 стартиращи предприятия за изкуствен интелект, по данни на компанията за проследяване на стартиращи предприятия Tracxn Technologies. Това е около 1 стартъп на всеки 9500 души. В същото време в Съединените щати, чието население е над 330 милиона души, има около 24 000 стартъпа за изкуствен интелект изчислява Tracxn. Или по 1 на всеки 14 000 жители.

Страната отдавна е в заглавията на вестниците като гореща точка за богати туристи. Нейният „златен паспорт“, който дава гражданство на богати чужденци в замяна на инвестиране на определена сума пари в страната, е втората най-търсена програма за чуждестранни паспорти за американците през миналата година.

Тя започва да налива пари в изкуствения интелект, далеч преди да започне бумът на технологията, подхранен от появата на ChatGPT. Още през 2019 г. Малта очертава визията си до 2030 г. да се превърне в „най-добрата стартова площадка за изкуствен интелект“. Целта е да се превърне в „място, където местни и чуждестранни компании и предприемачи могат да разработват, прототипират, тестват и мащабират AI и в крайна сметка да демонстрират стойността на своите иновации в цялата страна, подготвена за приемане“. По друг начин казано, Малта иска да се превърне в „трамплин за AI към света“.

Тези усилия зациклят между пандемията и смяната на политическата администрация. Сега обаче, в съответствие със Закона за AI на ЕС - широкообхватното законодателство, регулиращо технологията в блока, което забранява неприемливи случаи на използване - Малта работи по нова стратегия за AI, съобщават Bloomberg и Business Insider. Подновените усилия са съсредоточени върху безопасното внедряване на технологията и са придружени с инициативи за борба с потенциалното иземане на работни места и създаване на етични рамки.

„Предвидливостта в признаването на значението на AI даде на Малта преднина в тази област и днес тя продължава да бъде лидер в индустрията“, коментира Алексий Дингли, професор по изкуствен интелект в Университета на Малта, който ръководи начинанията на страната, включително проекта за задръстванията.