Според неотдавнашен доклад на анализаторската компания Gartner, компаниите „се затрудняват“ да намерят стойност в проектите за генерaтивен изкуствен интелект (Gen AI), които са стартирали, а една трета от инициативите ще бъдат изоставени.

„След миналогодишната шумотевица ръководителите нямат търпение да видят възвръщаемост на инвестициите в Gen AI, но организациите се затрудняват да докажат и реализират стойност. С разширяването на обхвата на инициативите все по-често се усеща финансовото бреме на разработването и внедряването на моделите на Gen AI“, коментира анализаторът на Gartner Рита Салам в прессъобщение, обобщаващо резултатите от изследването, цитирано от ZDNET.

В доклада се посочва, че до края на 2025 г. поне 30% от проектите за Gen AI ще бъдат изоставени след етапа на доказване на концепция.

Салам посочва разходите по проектите като основно предизвикателство пред внедряването, като средните първоначални инвестиции варират от 5 до 20 млн. долара.

Например, в ниския край на скалата, използването на Gen AI API, което позволява на потребителя да използва публично хоствани модели за неща като помощ при кодиране, означава, че на една компания може да ѝ се наложи да похарчи около 100 000 до 200 000 долара първоначално и до 550 долара допълнително на човек годишно, изчислява Gartner.

В горния край на скалата разходите за доусъвършенстване на моделите на AI или за изграждане на персонализирани такива от нулата могат да струват от 5 до 20 млн. долара първоначално, както и от 8 до 21 хил. долара на потребител годишно.

Въпреки че изследването на Gartner идентифицира значителни предизвикателства, не всички новини за Gen AI са лоши. Някои компании съобщават, че вече са видели ползи от технологията, като увеличаване на приходите, спестяване на разходи и повишаване на производителността. Тези предимства обаче идват с друго предупреждение: Gartner казва, че възвръщаемостта може да бъде трудно измерима.

„Исторически погледнато, много финансови директори не се чувстват комфортно да инвестират днес за косвена стойност в бъдеще. Това нежелание може да доведе до изкривяване на разпределението на инвестициите в полза на тактически спрямо стратегически резултати”, предупреждава Салам.

Освен разходите, списъкът с предизвикателства пред AI проектите на Gartner включва още „неадекватен контрол на риска“ и „лоши данни“.

Опасенията за изоставяне на проекти в изследването контрастират с други проучвания, които показват, че внедряването на GenAI напредва.

Например неотдавнашно проучване на Bloomberg Intelligence посочва, че процентът на компаниите, които „работят по“ внедряването на програми за „съпътстващи пилоти“ на Gen AI, се е удвоил между декември миналата година и юли 2024.