Много повече заплати изтичат от Нидерландия към други страни, отколкото това се е случвало преди десет години. Става дума за хора, които работят в Нидерландия, но живеят от другата страна на границата в Германия или Белгия, или са временни работници мигранти от други страни членки на ЕС като Румъния, България и Полша, сочат данни на Статистическата служба на Нидерландия, цитирани от БТА.

През второто тримесечие на 2024 г. 3,3 млрд. евро под формата на заплати са отишли от Нидерландия в чужди държави. Това е със 73% повече, отколкото през същия период на 2014 г. Това увеличение не може да се отдаде само на общото нарастване на заплатите, тъй като общата сума на всички заплати в Нидерландия се е увеличила с 54%.

Нараснали са парите, изплащани на хора, живеещи в Румъния, България, Испания, Италия или Португалия. Особено впечатляващо е увеличението на нидерландските заплати, които отиват в Румъния и България.

Ако през второто тримесечие на 2014 г. те са били 19 млн. евро, десет години по-късно са се увеличили до 451 млн. евро. Увеличението съвпада с промяната в закона, която позволи на румънците и българите да работят в Нидерландия без разрешение за работа след 1 януари 2014 г.

Най-големите суми от нидерландски заплати са отишли в Белгия, Полша и Германия. Служителите с нидерландска заплата и белгийско или германско местоживеене обикновено всеки ден преминават границата, за да работят в Нидерландия, докато поляците по-често са сезонни работници.