Пощенска банка, лидер на пазара на финансови услуги, и Международната финансова корпорация (International Finance Corporation, IFC), член на Групата на Световната банка, подписаха споразумение за партньорство в подкрепа на прехода на страната към по-устойчива и приобщаваща икономика. Ключовото сътрудничество между двете институции се базира на финансиране на стойност 140 милиона евро, което ще се осъществява в две направления. Средствата ще бъдат разпределени поравно както в полза на микро-, малки и средни предприятия, управлявани от жени предприемачи, така и за подкрепа на зелени проекти. Стратегическата инициатива, която Пощенска банка предприема със сключване на новото споразумение, още веднъж подчертава ангажимента ѝ към насърчаване на устойчивото развитие на страната, но и цели да предостави отлични решения и улеснен достъп до финансиране при преференциални условия, с които да предизвика позитивни промени в средата.

„Изключително сме щастливи да обявим това партньорство с Международната финансова корпорация, което е важно не само за нашата банка, но и за бъдещето на България. Сътрудничеството е не само от стратегическо значение за нас, но е и още една съществена стъпка в утвърждаването на Пощенска банка като лидер на пазара на финансови услуги у нас, която работи с грижа за клиентите и предлага актуални решения, които съответстват на настоящите им нужди и предпочитания. Благодарение на споразумението ни ще можем да помогнем на компаниите да се адаптират още по-лесно и по-добре към климатичните предизвикателства, както и да предоставим нови възможности за жените предприемачи в страната, които имат ключова роля в развитието на устойчивата икономика“, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка (вляво), и Етлева Кока, мениджър „Финансови институции за Европа“ в IFC

Партньорството на Пощенска банка с Международната финансова корпорация цели да осигури допълнителен ресурс и да предложи нови възможности за развитие на българския малък и среден бизнес, управляван от жени предприемачи, за подобряване на конкурентоспособността и стимулиране на иновациите, едновременно с това и насърчавайки равнопоставеността на половете. Инициативата е подкрепена и с основаващ се на резултатите стимул от Механизма за предоставяне на възможности на жените предприемачи (Women Entrepreneurs Opportunity Facility, WEOF) чрез партньорство с програмата на Goldman Sachs - „Goldman Sachs 10,000 Women“, и е първата от подобен характер за финансовата институция.

От друга страна, със споразумението се насърчава и подкрепата към зелени проекти, които предлагат решения за справяне с климатичните промени и ускоряват устойчивия преход на икономиката. По този начин Пощенска банка още веднъж затвърждава своята ESG стратегическа визия и доказва ангажимента си към своите клиенти, като им дава възможност за развитие в една просперираща среда. Инвестициите на Международната финансова корпорация в тази област са и от ключово значение за подпомагане на страната ни да постигне целите си за устойчивост до 2050 г.

„Катализирайки финансирането на частния сектор за устойчивост на климата и приобщаване на половете е от съществено значение за справяне с ключовите предизвикателства, пред които е изправена България днес. С партньорството си с Пощенска банка ние изграждаме по-устойчив финансов сектор, който може да стимулира дългосрочния растеж, да повиши устойчивостта на климата и да подобри достъпа до финансиране на жените предприемачи“, сподели Етлева Кока, мениджър „Финансови институции за Европа“ в IFC.

Пощенска банка е лидер в областта на устойчивото финансиране в България. Институцията непрекъснато развива своите политики и управленски практики, като предлага ефективни финансови решения, прилагайки иновативни подходи спрямо изискванията на пазара. Банката разполага и с богато портфолио от продукти и услуги, които отговарят максимално добре на потребителските очаквания, предпочитания и нужди, и подобряват клиентското изживяване. Тя е една от най-награждаваните компании в редица национални и международни конкурси, а сред една от последните ѝ награди през 2024 г. е в категория „Таен клиент“ в годишните награди на Асоциация „Банка на годината“ за цялостната удовлетвореност на клиентите от обслужването им и работата на фронт офисите на финансовите институция.

Международната финансова корпорация е част от Групата на Световната банка и е най-голямата инвестиционна организация, подпомагаща растежа на частния сектор в развиващите се страни. Тя работи в над 100 държави, като предоставя капитал, опит и влияние, създавайки нови възможности на местните пазари. През фискалната 2024 година IFC отделя рекордните 56 милиарда долара за частни компании и финансови институции в развиващите се страни, използвайки решения от частния сектор и мобилизирайки частен капитал, за да постигне главната си цел – създаване на свят без бедност и съхраняване на природните ресурси на планетата. За повече информация посетете www.ifc.org.

Повече информация за предлаганите от Пощенска банка бизнес продукти може да бъде открита на www.postbank.bg, както и в специализираните центрове и офиси на банката в цялата страна.