15 държави ще купуват и поддържат заедно самолети за стратегически транспорт

646
15 държави ще купуват и поддържат заедно самолети за стратегически транспорт

15 държави-членки и партньори на Североатлантическия пакт ще създадат Организация на НАТО за управление на въздушния транспорт (NAMO). Министерският съвет одобри проект на меморандум, по който страни са отбранителните ведомства и правителствата на България, Чехия, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Швеция и Департаментът по отбрана на САЩ.

Целта на обединението е 15-те държави съвместно да закупят и използват самолети С-17 за стратегически въздушни превози – задача, с която не биха могли да се справят финансово и логистично самостоятелно.

Кооперирането между страните ще доведе до споделяне на разходите за закупуване и поддръжка на летателни апарати и за максимално натоварване на капацитета им. По този начин ще се подпомогне и процесът на изграждане на необходимите способности за стратегически въздушни превози на въоръжените сили на всяка от страните, участващи в NAMO.

Държавите ще могат да използват самолетите като национална поддръжка на операции на НАТО, ЕС и ООН за развръщане на участващите сили, за участие при предотвратяване на евентуален въоръжен конфликт или криза, за подкрепа на населението в случай на неотложна ситуация или криза в някоя от държавите, като национална подкрепа за хуманитарни операции и др. Финансовото участие на всяка от страните ще е пропорционално на летателните часове, които е заявила.

Бордът на директорите на NAMO ще одобрява управленските решения на политическо равнище. Ежедневните дейности по управление на процесите на придобиване, използване и поддръжка на самолетите ще се осъществява от изпълнителен орган – Агенция на НАТО за управление на въздушните превози (NAMА). Участващите държави ще носят отговорност за всички задължения, произтичащи от експлоатацията на самолетите.

Меморандумът предвижда основното летище за базиране да бъде авиобаза Папа, Унгария.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg