35 сигнала за лошо качество на течни горива през 2011

1765
35 сигнала за лошо качество на течни горива през 2011

От началото на миналата година досега са подадени 35 сигнала на потребители за лошо качество на течните горива. Това сочат данните на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. До момента са проверени 32 от тях, като при останалите три продължават проверки на пробите. Най-чести са сигналите за несъответствие с изискванията за качество на дизеловото гориво и по-малко за бензина.

От проверените 32 сигнала на граждани, 26 съответстват на изискванията за качество на горивото, коментира Петър Костадинов, директор към главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива". У нас работят 8 екипа на 7 териториални зони и при подаден сигнал за нарушение те реагират до 24 часа. Има обаче и недостоверни сигнали от граждани.

"80% от сигналите, които се подават от граждани, проверката на горивото показва, че в бензиностанцията горивото съответства на изискванията за качество. Но с течение на годините, зареждано на различни бензиностанции, резервоарите непочиствани и в един момент се получава повредата", заяви Костадинов.

Сигнали за нарушения освен от граждани се подават и от Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата и Митниците.

Процентът на установените несъответствия от институциите е по-висок от този, регистриран от потребителите. До момента дирекцията за контрол на горивата е взела проби от близо 600 обекта. От началото на миналата година досега тя е издала предписания за изтегляне от пазара на над 170 хиляди литра автомобилно гориво и над 150 хиляди литра гориво за дизелови двигатели.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...