Редица публикации сочат, че силиконови гръдни импланти на френската фирма-производител „Поли Имплант Протийз" / PIP/ се разрушават, свободен гел влиза в гърдата, което тежко може да увреди здравето на около 3600 българки. Това заяви днес председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов на кръгла маса на тема „Пластичната хирургия и безопасността на пациента".

На 29 март 2010 г. Френската агенция за санитарна безопасност на медицинските изделия взема решение да сезира санитарната полиция, за да спре дейността, дистрибуцията, износа и използването на силиконови гръдни имплантанти, произведени от френската фирма "Поли Имплант Протийз" /РIР/.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата към датата на съобщението за изтегляне на имплантите от пазара, в България са внесени общо 3 973 гръдни импланта на фирма РIР, от които 266 броя са изнесени в Румъния, Словакия и Чехия и 89 броя са налични в склада на дистрибутора. Това означава, че около 3 600 жени у нас са засегнати от недобросъвестността на френската фирма производител и са изправени пред възможността тяхното здраве да бъде увредено трайно и необратимо, съобщи Лъчезар Иванов.

Големи са страховете на тези жени, които задават и въпроса може ли това да стане предпоставка за рак на гърдата, дали имплантантите да не бъдат извадени, кой да направи това, срещу каква сума, допълни той. "Няма да скрия от вас, че имам писма, в които пластични хирурзи са поискали по 2 000 евро на жени, за да направят операция за подмяна на имплантантите", подчерта Лъчезар Иванов.

Източник: БГНЕС