Българска парламентарна делегация бе на официално посещение в Румъния

519
Българска парламентарна делегация бе на официално посещение в Румъния

Развитието на инфраструктурните връзки в района на река Дунав е била основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Георги Пирински с президента на Румъния Траян Бъсеску, съобщиха от парламента. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, беше на официално посещение в Румъния от 27 до 29 февруари 2008 г. Визитата бе по покана на председателя на Сената на Румъния Николае Вакарою. В делегацията бяха народните представители Радослав Иванов (ПГ на Коалиция за България), Надя Антонова (ПГ на Коалиция за България), Борислав Владимиров (ПГ на НДСВ) и Мирослав Мурджов (ПГ на Български народен съюз).

На 27 февруари българската парламентарна делегация се срещна с председателя на Сената на Румъния Николае Вакарою. Същият ден делегацията присъства на концерт по случай националния празник на Република България, организиран от посолството на страната ни в Букурещ.

На 28 февруари председателят на Народното събрание Георги Пирински и водената от него делегация се срещнаха с председателя на Камарата на депутатите Богдан Олтяну. Българските парламентаристи бяха приети и от президента на Румъния Траян Бъсеску.

Основната тема на разговора между Георги Пирински и Траян Бъсеску е била развитието на инфраструктурните връзки в района на река Дунав. При обсъждане на процесите в Югоизточна Европа Георги Пирински и Траян Бъсеску са споделили, че са необходими усилия на европейско равнище за развитие в Косово, което да е за реалното изпълнение на ангажиментите за спазване правата на всички негови жители. Не пасивна позиция, позиция на изчакване и на дистанциране, а един достатъчно сериозен европейски ангажимент, е подчертал председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Централно място в програмата на визитата на 29 февруари бе посещението в Гюргево. Българските парламентаристи участваха в съвместно заседание на общините Русе и Гюргево, на което присъстваха и кметовете на двата дунавски града. На срещата бе направен обстоен преглед на изпълнението на общи проекти по линия на програми на Европейския съюз, както и на възможностите за разширяване на сътрудничеството между общините в контекста на общото европейско членство.

Румъния продължава да работи върху нови проекти по трасето, свързващо Северно с Черно море, в това направление разработва конкретни свои предложения пред европейските институции и кани България за съвместна работа. Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Георги Пирински в Гюргево.

Кметовете на Русе и на Гюргево са били единодушни, че таксите за преминаване на Дунав мост пречат за нормалната транспортна връзка между двата бряга на реката. Кметът на Русе Божидар Йотов подчерта в изявление за медиите, че таксите не могат да бъдат премахнати поради бюрократични и законови изисквания. По подобна причина не може да бъде осъществено решението на двете общински управи за създаване на редовна автобусна линия между двата бряга на реката, каза Йотов. Кметът на Гюргево Лучиян Илиеску отбеляза, че създаването на такава автобусна линия се налага, тъй като мостът е създаден единствено за пренос на товари. Председателят на Народното събрание обеща съдействие за решаване на проблема с таксите и посочи, че по този въпрос е нужно специално внимание от страна на българските и румънските министри.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg