Бизнес климатът се влошава през март

1053
Бизнес климатът се влошава през март

Стопанската конюнктура в страната през март 2011 г. отбелязва негативна промяна.

Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо февруарското си равнище поради по-неблагоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в промишлеността, строителството и услугите.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" пада под нивото си от февруари с 3.9 пункта поради влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета регистрира и свиване на очакванията за увеличение на дейността през следващите месеци. По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване.

През март несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, която се оценява като намалена спрямо предходния месец въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина.

Нагласите от февруари за известно покачване на продажните цени в промишлеността през следващите месеци се запазват и през март.

Строителство. През март 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството" се понижава с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на малко по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи по отношение на бизнес състоянието на предприятията от бранша. По тяхно мнение има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец, като и прогнозите, свързани със строителната дейност през следващите три месеца, са благоприятни (балансовият показател се покачва с 6.8 пункта).

Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като отрицателното влияние и на двата фактора се засилва през последния месец и е все още над обичайното за последните десет години.

По отношение на продажните цени в строителството анкетата регистрира очаквания за увеличение през следващите три месеца.

Търговия на дребно. През март съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 4.1 пункта в сравнение с февруари поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, тъй като по отношение на настоящото бизнес състояние има влошаване.

Анкетата регистрира и намаление на обема на продажбите на дребно спрямо предходния месец. За следващите три месеца обаче очакванията са силно завишени и не са съпроводени с подобни очаквания по отношение на поръчки към доставчиците, а и стоковите запаси се оценяват като нормални за сезона.

През март в сравнение с февруари се наблюдава намаление на негативното влияние на факторите несигурна икономическа среда и финансови проблеми, които обаче продължават да са основните затруднения в дейността на търговските предприятия. През последния месец се засилва негативното влияние на фактора търсене - увеличение с 5.9 пункта спрямо предходния месец.

Търсенето и конкуренцията са обичайните проблеми на търговците на дребно за последните десет години, но в настоящата ситуация са минали на по-заден план. Същевременно анкетата отчита трайна тенденция на намаляване на конкуренцията в отрасъла .

Очакванията за движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Услуги. През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" рязко намалява - равнището му спада с 14.9 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Влошават се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги. По отношение на персонала обаче се наблюдава известно подобрение в очакванията за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, като негативното влияние на първия фактор се засилва през март.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мачкостъп
# 0
12:03 | 28 March 2011
Бате Бойко мачка !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...