Бизнесът иска гарантиране на макроикономическата стабилност

690
Бизнесът иска гарантиране на макроикономическата стабилност

Главна задача в сегашната кризисна среда е да се гарантира макроикономическата стабилност в страната, посочва ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), цитирано от нейния пресцентър.

В контекста на Националната програма за реформи палатата е подготвила пакет с предложения за по-добро регулиране на българската икономика. Според палатата гарантирането на макроикономическата стабилност на първо място трябва да стане чрез чувствително намаляване на разходите в публичния сектор, съчетано с реформи за повишаване на ефективността му.

Делът на средствата, преразпределяни чрез бюджета, трябва да се намали до най-много 35 на сто от БВП. Необходимо е да се предприемат стъпки за ускореното приемане на България в еврозоната, а докато това стане факт, трябва стриктно да се придържаме към правилата на валутния борд, посочват от палатата.

БТПП повтаря предложенията си за подобряване на данъчния режим за бизнеса. Срокът за възстановяване на данъчния кредит по ЗДДС следва да се намали до 15 дни, а отговорността за чужда вина да се отмени. БТПП предлага намаляване на данъчната ставка за едноличните търговци от 15 на сто на 10 на сто. Данъкът върху дивидентите следва да се премахне.

Българската икономика се нуждае от повишаване на бързината при реализиране на административните и наказателни санкции при нарушенията, смята БТПП. Относно реформирането на осигурителния режим, според БТПП трябва да се върви към изравняване на осигурителните задължения на държавните с останалите работници и служители.

В предложенията на БТПП централно място заема обезпечаването на алтернативни източници на енергия за икономиката на страната. Належащо е приемане на национална енергийна стратегия, която да доведе до рязък ръст на ефективността на българската енергетика.

На дневен план са проектите за свързване с газовите мрежи на Гърция и Румъния, изграждане на терминали за втечнен газ извън акваторията на Черно море, финансиране на предприятията за поддържане на запаси от алтернативни горива.

Акцизът за пропан-бутана следва да се намали до минималния за страните от ЕС, смята БТПП. Да се осигурят инвестиции за разширяване на газовото хранилище в Чирен и за изграждане на ново подземно хранилище в района на Галата, са други предложения на палатата.

Според БТПП е необходимо да се идентифицират причините за забавяне на концесиите за проучване и добив на природен газ и други енергийни ресурси с оглед осигуряване на постоянни местни източници на енергийни суровини.

Бизнесът настоява обществото периодично да бъде информирано за напредъка по междудържавните преговори и да се активизира изпълнението на международните проекти "Южен поток" и "Набуко".

Според палатата определянето на размера на минималната работна заплата трябва да стане на базата на механизъм с критерии като ръст на производителността и на брутния вътрешен продукт на глава от населението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg