Близо 230 000 дка са засегнати от бушуващите пожари в страната

627
Близо 230 000 дка са засегнати от бушуващите пожари в страната

Около 230 000 декара са засегнати вече от пожарите през последните дни, съобщи зам.-министърът на земеделието Стефан Юруков. Той уточни, че на 200 000 декара пожарите са потушени, огънят продължава да бушува на 30 000 дка.

Стефан Юруков днес ще бъде в Мъглиж, където борбата със стихията продължава, съобщава БНР.

Курсанти и войници от Военния университет се включиха в потушаването на огъня край село Арбанаси. Огънят е обхванал 200 дка. борова и смесена гора.

Пожарът е бил локализиран през нощта, но в последствие отново се е разразил. Най-сериозна е ситуацията в недостъпните райони, където не могат да влязат противопожарни автомобили.

Ограничен е пожарът в околностите на пазарджишкото село Лесичово, където вчера изгоряха около 7000 дка смесени гори. Цяла нощ на място дежуряха екипи. Към момента няма опасност от възобновяване на пожара.

Общо за денонощие са ликвидирани 387 пожара. Загинали няма. Пострадали са 3-ма граждани., съобщават от МВР.

Продължава да е критично положението в общините Казанлък и Мъглиж, Старозагорско.
Локализиран е пожарът в горския масив в с.Дъбово, община Мъглиж, обхванал площ над 30 000 дка. Локализиран е и пожарът в землищата на селата Ягода и Шаново. Площта на пожара е над 18 кв.км. И на двата пожара се работи с всичката налична техника.

Локализиран е пожарът в землището на с.Лесичово. Към момента се осъществява дежурство по периметъра му с 4 пожарни автомобили, 19 огнеборци, 30 полицаи, 9 горски служители. Общата площ на пожара е около 12 000 дка. Пресечен е пътят на пламъците към махала „Нейковец" в землището на с.Мухово. Правят се просеки с двете верижни машини.

Трудно овладяема е пожарната обстановка в Кюстендилско. Вчера се възобнови пожарът в землището на с. Полетинци, и се разви на площ 5- 6000 декара. Напълно унищожена е 2500 дка 30-годишна борова гора. Гасителните действия не са спирали и през цялата нощ, продължават и в момента.

Огънят слиза към с. Горановци. На място са противопожарни екипи от РС ПБЗН - Кюстендил, екип от РСПБЗН - Дупница, полицейски служители, служители на РУГ, гранични полицаи и местно население, 3 водоноски от община Кюстендил, булдозер от частна фирма. Изгорелите къщи в с. Полетинци са общо 11. Няма пострадали хора.
Снощи около 18.15 ч е избухнал пожар в сухи треви и храсти в землището на с. Смоличано, общ. Невестино в близост до огнището, което 2 дена се гаси на територията на селата Длъхчево и Еремия. Огънят е унищожил стопанска постройка с инвентар. Има насоки за причинителя на пожара.

Снощи около 19 часа в землището на с. Бобешино пожар в сухи треви и храсти се е разпрострял върху твърде голяма площ, в близост до горски масив е достигнал. Бързата реакция на служители от РГС - Кюстендил и местно население е спасила гората от огъня. Задържан е причинителят на пожара - 75-годишен местен жител.
Противопожарните служби от Кюстендилска област са гасили още 4 пожара, причинени поради небрежно боравене с открит огън.

Продължава гасенето на огъня, пламнал в иглолистна гора в землището на с. Студенец общ. Чепеларе, който се е разпространил на площ около 7000 дка. В гасенето участват 7 противопожарни автомобила и служители на пожарните служби от Смолян, Рудозем, Пампорово, Чепеларе, Асеновград, Девин и Мадан, от местното лесничейство и местни граждани. В гасенето помага и 1 хеликоптер, за който е направен достъп до с.Хвойна за зареждане с вода. Има готовност за изпращане на военнослужещи.

Продължава гасенето на пожар и в горски масив, сухи треви и храсти между селата Горско Сливово и Крушуна общ. Летница. На място са 2 противопожарни автомобили с пожарникари и 2 водоноски . Вече е погасен пожарът в землищата на селата Деветаки, Брестово и Кърпачево, на община Ловеч, който се бе разпространил на площ около 40 000 дка.

Спряно е разпространението на пожара, разгорял се в сухи треви, храсти и акациеви насаждение в района на ж.п.гара Буново и обхванал около 600 дка, от които 200 - смесена гора. На дежурство остават служители от държавното лесничейство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg