БВП на страната с ръст от 0.5% за второто тримесечие

798
БВП на страната с ръст от 0.5% за второто тримесечие

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. БВП в номинално изражение достига 19.077 млрд. лв.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2012 г. е 16.438 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (59.8%), следван от индустриалния (35%) и аграрния сектор (5.2%).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79.5%), което в стойностно изражение възлиза на 15 170 млн. лв. През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4 418 млн. лв. и заема 23.2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо първото тримесечие на 2012 г. БВП се увеличава с 0.2% . За същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0.5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1.9 и 1.5%.

Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5.9%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Същевременно брутната добавена стойност намалява с 0.4%.

Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7.2 и 1.8%. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1.0% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2.7%, в сравнение със същия период на предходната година.

Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2.1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.8%, а вносът на стоки и услуги - с 6.9%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg