Държавният дълг в края на май възлиза на почти 5 млрд. евро

730
Държавният дълг в края на май възлиза на почти 5 млрд. евро

Държавният дълг в края на май възлиза на 4.94 млрд. евро, от който вътрешният е 1.5 млрд. евро, а външният възлиза на 3.44 млрд. евро, съобщават от Министерството на финансите.

В номинално изражение дългът бележи нарастване приблизително с 16 млн. евро в сравнение с предходния месец. Нарастването на дълга се дължи главно на увеличението на външния държавен дълг в резултат на валутно-курсова разлика, допълват от МФ.

От началото на годината по ДЦК, емитирани на вътрешния пазар, са изплатени общо 69.6 млн. лв. лихви, а по външния дълг - 204.16 млн. лв.

В структурата на външния дълг по кредитори основен дял заемат глобалните облигации - 49.5%, кредитите от Световната банка - 22.8%, държавните инвестиционни заеми - 23.7%. Задълженията към Европейския съюз възлизат на 0.4%, а към Парижкия клуб - на 3.1%.

Българските глобални облигации, деноминирани в евро, с фиксирана лихва 7.50%, и падеж 2013 г. са с обща стойност 818.5 млн. евро.

Глобалните облигации, деноминирани в щатски долари, фиксирана лихва 8.25%, и падеж 2015 г. са в размер на 1.086 млрд. долара.

В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 14.2%, като запазва нивото си от предходния месец.

В края на май валутната структура на дълга има следните стойности - 52.5% - в евро; 24.2% - в левове; 20.2% - в щатски долари; 3.2% - в други валути.

Държавногарантираният дълг през месец май достига 660 млн. евро. В номинално изражение той бележи ръст приблизително с 37.5 млн. евро спрямо равнището, регистрирано в края на предходния месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg