Депутатите решиха как да се облагат свръхпечалбите в енергийния сектор

802
Депутатите решиха как да се облагат свръхпечалбите в енергийния сектор

© parliament.bg

Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи БТА.  
 
Според приетите текстове временната солидарна вноска се декларира и внася по реда и в срока за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в срок временна солидарна вноска да се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. Определя се, че временната солидарна вноска е публично държавно вземане, което подлежи на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
 
Как Европа може да обложи енергийните свръхпечалби?The Economist обяснява някои от детайлите зад възможните решения на проблема

 

В хода на дискусията Драгомир Стойнев ("БСП за България") коментира, че въпросните текстове отговорят на еврорегламент, който вече е в сила. Той посочи, че от 1 декември всички производители на електроенергия трябва да имат таван на приходите. Това е работа на Министерския съвет, посочи Стойнев, като добави, че регламентът е над закона и какви ще бъдат таваните, може да реши Министерският съвет със свое постановление.  Опасността да се сътвори нещо, което да попречи, вместо да помогне на българската енергетика, е реална, предупреди Драгомир Стойнев. 

Условията и редът за предоставяне на средства за финансова подкрепа на физически лица за смекчаване на последиците от високите цени на енергията за сметка на постъпленията от временната солидарна вноска, както и размерът на средномесечния брутен доход за 2021 г. за определянето на лицата, които имат право на подпомагане, се определят с постановление на Министерския съвет, по предложение на министъра на икономиката и индустрията и на министъра на труда и социалната политика, гласят други разпоредби. Текстовете предвиждат още изпълнителният директор на Националната агенция за приходите или оправомощени от него длъжностни лица да предоставят необходимата информация за правоимащите лица.
 
Депутатите приеха предложение на народния представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС),  с което се отменя разпоредба от Закона за енергетиката, с която се дава възможност за сделки с газ. По думите на Добрев в последните месеци, вместо сделки на свободния пазар, сме станали свидетели как едни фирми купуват евтино от "Булгаргаз" количества, след което ги препродават отново на "Булгаргаз", но в пъти по-скъпо. Делян Добрев обясни от трибуната, че т. нар. газ рилийз програма в последните десет месеца се е изродила в "далавера на една шепа фирми и търговци на газ". Той поясни, че с отмяната на въпросната разпоредба, се спира възможността "Булгаргаз" да бъде ощетяван. Добрев каза, че така ще спре "неправомерното обогатяване" и "шарлатанията" в българската енергетика. По думите му, според данни на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) само за декември "въпросната далавера" би струвала на "Булгаргаз" 17 млн.лв. 
 
Асен Василев заяви, че "Продължаваме Промяната" ще подкрепи този параграф, защото смятат, че г-н Добрев е прав. "Щеше да бъде много добре, ако това нещо не беше въведено въобще от ГЕРБ преди години. По-добре да го отменим късно, отколкото още по-късно", каза Василев. Добрев му отговори, като посочи, че решението за предоставяне на възможност фирми да купуват от "Булгаргаз" количества е взето след консултация с ЕК, но с уговорката те да продават на свободния пазар, а не, както се случвало напоследък, обратно на "Булгаргаз". Вие, ако имахте желание, това можехте да го спрете още май месец, а не да чакате моето предложение, отговори Добрев.  
 
Прието беше и редакционно предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), с което се дава възможност земеделските производители да ползват данъчно облекчение по Закона за корпоративното подоходно облагане, представляващо държавна помощ за земеделски стопани да се ползва от 1 януари 2023 г. при условията на нотификация от ЕК и съгласно действащото европейско законодателство.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg