ДКЕВР утвърди повишена цена на газта от днес

502
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди пределна цена на природния газ за последното тримесечие на 2007 г.

С приетото днес решение цената се променя от 319.52 лева за 1000 кубически метра без ДДС, на 348.96 лева без ДДС, което се равнява на корекция от 9.21 на сто, съобщиха от комисията.

В заявлението си за промяна на цените "Булгаргаз" ЕАД предложи увеличение с 10.78 на сто. Комисията разгледа разчетите на газовото дружество, в които се посочва, че основни фактори за промяната на цената са значителното покачване на котировките на алтернативните горива на международните пазари и очакваното потребление на природен газ в страната.

За последните три месеца това изменение е както следва - мазутът със съдържание на сяра 1 процент се повишава с 13.92 на сто, със съдържание на сяра 3.5 на сто - с 12.53 процента и газьола със съдържание на сяра 0.2 на сто се повишава с 7.48 на сто.

По своя преценка газовите дружества ще могат да продават природния газ на цени по-ниски от пределните, утвърдени днес от ДКЕВР. Работна група експерти на комисията извършва икономически анализи за влиянието на новите цени на горивото върху дейността на топлофикационните дружества, ползващи природен газ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg