Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще присъства днес на официалното връчване на сертификат за съответствие с изискванията на международния стандарт ISO 9001:2000 на ДП „Ръководство на въздушното движение". Церемонията ще се състои в сградата на ДП „Ръководство на въздушното движение", се съобщава на сайта на министерството.

Сертификатът ще бъде връчен на г-н Емануил Радев - генерален директор на ДП „РВД" от г-н Димитър Марикин - управител на „СЖС България" ЕООД, член на групата SGS - Societe Generale de Surveillance, която е световен лидер в областта на контрола и сертификацията на стоки и услуги, с над 1000 офиса и 48 000 служители по целия свят, всепризната като еталон за качество и независимост.

Сертификацията на ДП „РВД" е под двойна акредитация - на Българска служба по акредитация (БСА) и на Службата по акредитация на Обединеното кралство (UKAS) и е с обхват "Аеронавигационно обслужване (АНО), включващо: управление на въздушното движение, комуникационно, навигационно и обзорно обслужване, аеронавигационно информационно обслужване, аеронавигационно метеорологично обслужване, енергийно и светотехническо обслужване и обучение на кадри за АНО".

По този начин, ДП „РВД" покрива напълно изискванията на Анекс 1 на Регламент 2096/21.12.2005г. на ЕК, който изисква от доставчика на аеронавигационно обслужване да докаже и функционирането на система за качество, включваща съответни системни наръчници и документи, определени от ръководството отговорни представители, наблюдаващи спазването и адекватността на процедурите, осигуряващи безопасната и ефективна дейност, извършване на прегледи на системата по качество и предприемане на подходящи коригиращи и превантивни действия.

Ръководството на ДП „РВД" е определило своя политика по качество, която е в съответствие с „Политиката и стратегията за съвършенство на Евроконтрол" за въздушното пространство на Общността. Политиката по качество цели да се осигури оптимална ефективност на предоставяните услуги, отчитайки интересите за развитието на националната система за обслужване на въздушното движение в рамките на единното европейско небе, запазвайки първостепенната роля на безопасността.

Снимка:Сайт на Министерство на транспорта