Дванадесет престъпни дейности генерирали 3.5 млрд. лева оборот

1361
Дванадесет престъпни дейности генерирали 3.5 млрд. лева оборот

Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в легалната, сива и криминална икономика в България генерират близо 3.5 млрд. лева годишен оборот, което представлява 4.7% от БВП на страната. Това заяви анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който представи доклада "Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2010-2011 г.".

Това етемата на публична дискусия в Народното събрание, чийто организатори са Центърът и Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС.

"Свързаността на престъпността на "белите якички" и организираната престъпност е основна заплаха за България. Особено рискова форма е корпоративната престъпност, която в обществото е позната като "олигархия".

Най-големият нелегален пазар - този на сексуалните услуги, има индикации на свиване на потреблението. Въпреки това той носи най-голям приход за българските криминални мрежи – 1.26 млрд. лв. годишно", съобщи още Безлов.

През 2011 г. има значителен спад в контрабандата на цигари след пика през 2010 г., съобщи по време на форума главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран от „Фокус”. Той уточни, че 463 млн. къса нелегални цигари са заловени миналата година.

"При контрабандата и разпространение на цигари без бандерол печалбите са съизмерими с тези от наркотични вещества. Организирани групи, които са се занимавали с трафик на наркотици, са се преквалифицирали в трафик на цигари. През 2012 г. са разкрити 20 организирани престъпни групи със 172 участници", добави той.

При кражбите на коли също има отрицателна тенденция и България е на ниво под средностатистическото за ЕС.

Има спад и на кражбите с цел откуп.

Намалява и фалшифицирането на банкноти, каза още главният секретар.

Председателят на УС на Центъра Огнян Шентов пък добави, че оценката на заплахите дава насоки на политиците да разпределят ресурсите за противодействие на организираната престъпност. "Откроили сме 8 заплахи в доклада, които идват както от конкретни престъпни групи, така и източници, свързани със законодателни и институционални проблеми", изтъкна той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg