Дянков ще се отчита за изпълнението на бюджета

762
Дянков ще се отчита за изпълнението на бюджета

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще се отчете за изпълнението на републиканския бюджет за първата половина на годината по време на редовното правителствено заседание на 3 август.

Отпускането на месечна социална помощ на семействата с деца да се обвързва с провеждането на задължителните имунизации и профилактични прегледи също ще се обсъди на заседанието на Министерския съвет. Правителството ще гласува промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, с които се прецизират текстове, отнасящи се до отпускането на социални помощи, и се изпълняват мерки от Плана за оптимизация на държавната администрация в частта за облекчаване на административните услуги.

Постановлението предвижда размерът на отпусканата месечна социална помощ на семействата с деца да се обвързва с провеждането на задължителните имунизации и профилактични прегледи, като липсата им ще намали размера на отпусканата помощ. С промените от 9 на 6 месеца се намалява срокът за задължителна регистрация на безработните в трудоспособна възраст в дирекции "Бюро по труда" като условие за получаване на социална помощ.

Правителството ще разгледа и приемането на план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за общински съветници и кметове на 23 октомври. Общата сума за това е 35 млн. лева. Най-голямото перо в план-сметката е за възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии и специалисти. Обработката на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите ще струва на бюджета 2 млн. лева.

На правителственото заседание ще се коментира и предоставянето на пет концесии за добив на подземни богатства. От концесията за добив на амфиболити от находище "Али", разположено в землището на село Веринско, община Ихтиман. Инвестициите, се очакват инвестиции от над 2 млн. лева. Останалите находища са за варовици - "Поп Кралево", за трахити в "Кояджика", за скалнооблицовъчни материали в "Надарените камъни" и "Кипилово".

Очаква се правителството да приеме правилника за прилагане на Закона за военната полиция. С него се урежда организацията на дейността на служба "Военна полиция", реда за упражняване на правомощията на нейните органи, специфичните условия за назначаване на длъжност, преназначаването и повишаването във военно звание, както и изискванията към оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица. Регламентира се дейността на военнополицейските формирования в Българската армия.

Друга точка от дневния ред на кабинета предлага Народното събрание да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на българската народна певица Валя Балканска. Предложението е пенсията в размер на 700 лева да бъде отпусната от 1 юли тази година. Министрите ще решават определянето на френския гражданин Жан-Мари Рене Мартен за почетен (нещатен) консул на България във Франция, със седалище в Марсилия и с консулски окръг, обхващащ областите Прованс - Алпи- Кот- д`Азюр и Лангедок - Русийон.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg