Една пета от българите свидетели на съкращения на работното си място

590
Една пета от българите свидетели на съкращения на работното си място

Една пета от трудещите се българи съобщават за скорошни съкращения на работните си места. Данните са от национално представително проучване.

Днес значително повече от работещите българи, в сравнение с 2009 г., заявяват, че на работните им места е имало скорошни съкращения.

Преди три години този процент беше 17, а сега надвишава 20. Малко под една пета пък заявяват, че заплащанията им са били забавяни с повече от една седмица, съобщи bTV.

От официалната статистика за заетостта у нас става ясно, че през 2010 г. безработицата се е увеличила с близо 7%, през 2011 г. - с още 4% и близо 3 на сто за второто тримесечие на тази година.

Армията от безработни се увеличава, макар и с по-бавни темпове, сочат данните на статистиката за последните три години. Повече са и обезкуражените, които отказват да търсят работа.

Според синдикатите решението на правителството да увеличи заплатите ще стимулира потреблението.

„Независимо, че е предизборна година, мисля, че правителство най-после узря, че доходите трябва да бъдат повишени. Заради изключително ниския стандарт и заради това, че това е фактор, който ще стимулира социалноосигурителните системи, но и ще доведе до растеж в икономиката”, смята директорът на Института за синдикални и социални изследвания Любен Томев.

Работодателите обаче не са съгласни. Стоките, които купуваме, са внос, а не родно производство и това не стимулира икономическия растеж и заетостта, смятат те.

В Стопанската камара са разтревожени, че дори лекият ръст във Брутния вътрешен продукт се дължи на повишена събираемост на данъците, а не на производството.

„Очакваме продължаване на негативните тенденции. Те са обусловени от много фактори. На първо място намаляващият износ, конкурентен внос и вътрешнообщностни доставки, при които не се заплаща ДДС или се избягва плащането на ДДС и по този начин се конкурират българските производители”, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

В малките шивашки фирми това се усеща. „Основен проблем е това, че много се увеличи вносът на работни облекла и тъкани от Китай, които са на значително ниски цени. Това е една предпоставка ние да нямаме в момента толкова много работа”, казва Кольо Ганчев.

Работодатели и анализатори са категорични в едно – че за да се намали безработицата, трябва да се увеличи износът и производителността, а това означава да се създадат по-добри условия за бизнеса.

Засега анализаторите не очакват промяна в тенденцията за следващата половин година. Синдикатите прогнозират, че безработицата може да стигне до 13%, а работодателите твърдят, че тя вече достига 20% от трудоспособното население. Като при младите хора делът на безработните е особено тревожен - около 50%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg