Електронното здравеопазване спестява 20% от разходите

711
Електронното здравеопазване спестява 20% от разходите

С въвеждането на електронно здравеопазване, разходите в сектора като цяло намаляват с 15-20 на сто, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на откриването на Шестата регионална конференция по електронно здравеопазване.

За България, както и за останалите страни в региона, електронното здравеопазване не е излишен лукс, а последователен подход за повишаване на ефективността на здравната система в условията на недостиг на финансови ресурси, каза още заместник-министърът. Той цитира проучвания в САЩ, Канада, Великобритания и скандинавските страни, които показват, че в здравния сектор се извършват между 30 и 40% ненужни медицински процедури, лабораторни тестове или се предписват излишни лекарства.

Както в тези държави, така и у нас, това се дължи на липсата на постоянна комуникация между лекарите, обслужващи даден пациент и на липсата на достъп до медицинската история на пациента.

Практиката показва, че информационните технологии допринасят с 20% за подобряване на здравното обслужване, а останалите 80% се падат на решения, свързани с организацията, човешките ресурси и планирането. Министерството на транспорта, информационните технологии и решенията отговаря за общата стратегия за електронно управление и от тази позиция се обявява решително в подкрепа на развитието на напълно интегрирани системи на електронното здравеопазване, посочи Първан Русинов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg