Емигрантите не се завърнаха в кризата

857
Емигрантите не се завърнаха в кризата

Данните не дават основание за наличие на процес на масово завръщане на българите в условия на криза и тези очаквания се оказаха неоснователни, заяви изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев, който представи основните изводи от изследването на института за тенденциите в трансграничната миграция.

Нетната миграция в България все още е отрицателна, т.е., от страната излизат повече хора, отколкото влизат. Основен фактор за продължаващата емиграция е разликата в заплащането. По данни на Евростат разлика в заплащането в индустрията и в услугите в старите страни-членки на ЕС и възнагражденията в България е около 14 пъти. "Ние смятаме, че не може да се очаква масово завръщане на емигранти, докато не бъде преодоляна тази разлика в заплащането и не бъде подобрено качеството на публичните услуги", обясни директорът на института, според когото всяка политика за връщане на емигрантите в страната ще бъде неефективма.

Един от основните изводи на проучването е, че общото количество на паричните трансфери от българите в чужбина към страната през 2009 година е около 1.2 млрд. евро. Спадът на тези средства заради кризата е 15 %.

Трансферите от постоянно живеещи в чужбина българи се запазват на стабилно ниво от 600-700 млн. евро годишно. Компенсациите на временно работещите в чужбина достигат до 600 млн. евро през 2008 година, а през 2009 година са едва 400 млн. евро. Изследването показва, че паричните трансфери от български емигранти по време на кризата са повече от усвоените средства от европейските фондове.

В условията на спадащи външни източници на финансиране, парите на българските емигранти допринасят за финансовата стабилност на страната. От кризата чувствително са засегнати трансферите от средствата, които временно заетите извън страната изпращат в България, като те са намалели с близо 1/3, обясни Стойчев.

Миграционната политика трябва да изработи инструменти, които да запълнят дефицита от информация за миграционните потоци от страната, смята експертите. Според тях миграционната политика трябва да подготви България ефективно да участва в международната конкуренция за привличане на качествена работна сила, но и трябва да подготви страната ни да се трансформира от изпращаща в посрещащата страна.

Трябва да има специална стратегия и бюджетиране, за да могат институциите да посрещнат имигрантския натиск, коментира Стойчев. Той припомни препоръката на икономическия и социален съвет, че трябва да бъде създадена Агенция по миграция към МС.

Източник: БГНЕС

Очаквайте видеоматериалите на Profit.bg от пресконференцията на Отворено общество.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg