Фондът на фондовете стартира програмата за възстановяване на МСП

561
Фондът на фондовете стартира програмата за възстановяване на МСП

Официално стартира програмата за възстановяване в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това обявиха днес министрите на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев.

Кирил Петков представи и банките, които ще отпускат кредитите, обезпечени от Фонда на фондовете - Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и ПИБ.

"Договорите с тези банки вече са подписани и реално парите са при тях. Това означава, че от днес малките и средните фирми могат да кандидатстват за кредити за възстановяване от щетите, нанесени от пандемията", заяви Кирил Петков.


Кредитите ще са без обезпечение със срок до 7 години и с възможност до 12 месеца гратисен период.

"Въпреки ограниченията в бюджета, по този начин успешните бизнеси ще имат възможност да навлязат в периода на икономическото си възстановяване. Така ще можем да гарантираме икономическия растеж на страната в партньорство между държавата и частния капитал в лицето на банките", коментира министърът на икономиката.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че програмата мобилизира общо 2.5 милиарда лева капитал, който да стигне до бизнеса.

"Всеки играе правилната роля. Държавата поема систематичния риск на пазара, така че голяма част от малките и средните български фирми да продължат да съществуват. Банките пък ще поемат отговорността за индивидуалния риск, познавайки добре своите клиенти", каза Василев.

Той уточне, че Фондът на фондовете ще обезпечава кредитите, които се отпускат на компаниите. Средствата ще могат да се използват и за инвестиции, и за оборотни средства. 

"Така се дава шанс на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си в последната година и половина", каза още финансовият министър.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg