Инициираме създаването на Регионален център за нематериално културно наследство

383
Инициираме създаването на Регионален център за нематериално културно наследство

България е сред първите страни в света, създали регистър на нематериалното културно наследство на своя територия, съобщи министърът на културата проф. Стефан Данаилов при откриването на Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Форумът, в който участват представителите на повече от 70 държави, се провежда в София под патронажа на президента Георги Първанов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър Данаилов посочи, че признаването през 2005 г. на фолклорната група "Бистришките баби” стимулира България да работи още по-активно за изучаване и съхранение на националните духовни върхове. В резултат е създаден Национален съвет по нематериално културно наследство, който, съвместно с научен екип от БАН, разработва методология за изготвяне на регионални и национални регистри на нематериалните културни факти.

В края на 2007 г., по инициатива на Министерството на културата и със съдействието на Института по фолклор към БАН, е поставено началото на първия етап на международната програма „Живи човешки съкровища”. Номинациите по програмата ще бъдат оповестени за първи път през лятото на тази година, а на Националния събор на народното творчество в Копривщица през 2010 г. ще бъде представена цялата българска фолклорна съкровищница.

Следващата ни голяма цел е създаването на Регионален център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, заяви проф. Данаилов. Той подчерта, че само с общи усилия ще успеем да съхраним и предадем за поколенията най-ценното за всеки един народ – неговата култура и идентичност.

За втората извънредна сесия в България пристигнаха председателят на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Олабии Бабалола Йозеп Яй и председателят на Асамблеята на страните по Конвенцията Мохамед Беджауи. Делегатите бяха приветствани и от генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, който отправи видео послание към тях. Сесията ще има голямо значение за бъдещето, тъй като тя е заключителният етап преди генералната асамблея, на която ще бъдат предприети проектодирективите за прилагане на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, посочи г-н Мацуура и благодари на България за домакинството на форума.

Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София ще продължи до 22 февруари. Основната работа ще бъде по финализиране на оперативните указания за прилагане на Конвенцията и на двугодишния отчет за работата на Комитета, който трябва да бъде представен за утвърждаване на Асамблеята на страните през месец юни 2008 г.

Снимка: Министерство на културата

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg