Износът за трети страни се увеличава с 35% за януари - юли

675
Износът за трети страни се увеличава с 35% за януари - юли

През периода януари - юли 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 35.1% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 8.6 млрд. лева, сочат данни на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 47.1% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу, Индонезия, Обединените арабски емирства, Албания, Виетнам и Сърбия.

През юли 2011 г. износът за трети страни нараства с 32.7% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите седем месеца на 2011 г. се е увеличил с 24.2% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10.5 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Република Корея и Сингапур. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Египет и Виетнам.

През юли 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 6.6% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - юли 2011 г. е отрицателно и достига 1905.8 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1352.6 млн. лева.

През юли 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 141.6 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", „Минерални горива, масла и подобни продукти", и „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)". Спад се наблюдава при износа от сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Химични вещества и продукти", а най-нисък - в сектор „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

Търговия на България с трети страни и ЕС - общо

През периода януари - юли 2011 г. са изнесени стоки общо за 22.4 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 36.9%.

През юли 2011 г. общият износ възлиза на 3.6 млрд. лв. и нараства с 21.1% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - юли 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 24.8 млрд. лв. (по цени CIF), или с 21.8% повече спрямо същия период на предходната година.

През юли 2011 г. общият внос се увеличава с 12.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 3.7 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - юли 2011 г. и възлиза на 2362.1 млн. лв., което е с 1608.4 млн. лв. по-малко от салдото за първите седем месеца на 2010 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1155.0 млн. лева.

През юли 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 89.8 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото е положително и достига 99.2 млн. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...