КНСБ: Кризата засегна 86 средни и големи компании

401
КНСБ: Кризата засегна 86 средни и големи компании

© Pixabay

86 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 46 000 служители. Това показва проучване на КНСБ към 21 април чрез регионалните стуктури на синдикалната организация в цялата страна.

Анкетата включва въпроси за социалното напрежение във фирмите и за ефектите от пандемията с COVID–19. Общо наблюдаваните предприятия са 114.

Анализът на данните показва, че в големите предприятия и бюджетните организации, в които има изградени синдикални организации, с няколко изключения, към този етап не са предприети съкращения на персонал.


Това се дължи основно на непрестанния социален диалог и възможностите, договорени чрез колективните трудови договори и показва предимствата от наличието на такива и в трудни ситуации като настоящата, отчитат от КНСБ.

Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите. В 78% от предприятията работниците са в платен отпуск, а в 26 на сто - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорството, хотелиерството и туризма) има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта (предимно вътрешен) и преработващата промишленост.

Икономиката се подготвя за дълбока, но краткотрайна рецесияИкономиката вероятно ще се свие със 7.8% през 2020 г., при очакван приблизителен спад от 16% на тримесечна база през второто тримесечие на годината


Военната промишленост и сектор дървообработване също са засегнати. Усещат се засилващи се проблеми и в бюжетния сектор.

Най-много засегнати от кризата служители има в Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, Бургас, Варна и Хасково.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg