Крайният срок за подаване на заявления за евросубсидии - 15 май

743
Крайният срок за подаване на заявления за евросубсидии - 15 май

От днес започва приемането на общо заявление за единно плащане на площ, заяви земеделският министър Нихат Кабил.

Предвидено е подаването на заявленията да приключи до 15 май, като за улеснение на стопаните, документите ще се подават до Разплащателната агенция чрез Общинските служби "Земеделие и гори", съобщават от МЗГ.

Министър Кабил беше категоричен, че дори да има удължаване на срока за подаване на заявленията, то след 11 юни приемането категорично ще бъде преустановено.

Само подалите общо заявление земеделски стопани ще могат да получат предвидените от ЕС субсидии, тъй като в този документ те посочват банкова сметка, по която да им бъдат преведени парите.

Държавата няма право да посочва банките, чрез които ще бъдат разпределяни парите, а това ще направят самите стопани, заяви още Кабил.

Преките плащания, които се очаква да потекат в края на годината, са 391 млн. лв.

Допълнителните субсидии, за които източниците са Държавният бюджет и Фондът за развитие на селските райони, ще бъдат в размер на 60 млн. евро или обявените предварително 118 млн. лв. Тази година Държавният бюджет не предвиди допълнителни плащания, за това по-големият процент ще бъде от фонда за развитие на селските райони.

На въпрос има ли възможност да се спекулира със средствата, отпуснати за земеделските стопани след подаване на общите заявления, Кабил отговори, че първо ще се проверяват всички данни, попълнени в документите, а след това ще се прави и независима проверка от експерти на ЕС как са изразходвани средствата.

Министърът посъветва подаващите заявления да не попълват фалшиви данни, тъй като при последващите няколко проверки, при пропусната първоначална измама, такава ще бъде засечена.
Особеното в случая е, че не е необходимо да има земеделско производство, за да бъдат отпускани субсидии. Достатъчно е да се гарантира, че посочените земеделски площи ще бъдат обработвани и добре поддържани, за да не се допускат плевели, бурени, тръни и саморасли дървета, каквито са изискванията на ЕС.

Минималният размер на земеделски парцели за получаване на субсидия е 1 дка.

Кабил подчерта още, че за да получат първите преки плащания на площ, земеделските стопани трябва да се направят две стъпки. Първата е да бъдат регистрирани в Системата за идентификация на земеделските парцели и същевременно да са идентифицирали ползваните площи в системата.
Втората крачка е подаването на заявленията за получаване на помощите от Европейския съюз по Схемата за единно плащане на площ и националните доплащания до Разплащателната агенция чрез Общинските служби по земеделие и гори, когато ще получат своите уникални и идентификационни номера .

Припомняме, че на 28 февруари т. г. изтече срокът за предварителната регистрация на земеделските стопани в нашата страна и идентификацията на земеделските площи, подлежащи на субсидиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...