КЗК и комисията по търговия на САЩ откриха семинар

736
КЗК и комисията по търговия на САЩ откриха семинар

Вчера от 14:00 ч. в хотел Шератон бе открит публичен семинар на тема "Правен и икономически анализ в политиката по конкуренция", организиран от Комисията за защита на конкуренцията и Федералната комисия по търговия (ФКТ) на САЩ. До 18 септември форумът ще разгледа различни аспекти от правото на конкуренция, опита и дейността на антимонополното ведомство на САЩ.

Гости на форума са експерти от органите по конкуренция на Унгария, Румъния, Сърбия, Турция, Македония и Албания. От българска страна присъстват представители на водещи компании от икономическия живот на страната, като ЧЕЗ, Виваком, Глобул, адвокатски кантори, медии и др.

При откриването на семинара Председателят на КЗК, Петко Николов, напомни, че първият цялостен антитръстов закон е гласуван от американския Конгрес още през 1890 г. Почти 120 години по-късно държавите по света без закон по конкуренцията и ведомство по конкуренцията са по-скоро изключение, отколкото правило.

Пътят, който българската Комисия за защита на конкуренцията измина от създаването си до днес, е сравнително кратък, но белязан с поредица от успешни стъпки, а новият Закон за защита на конкуренцията, приет в края на 2008 г., е един от най-модерните закони по конкуренция в Европейския съюз и по света.

От своя страна Джъстин Браун, икономически съветник от американското посолство, подчерта, че отношенията между България и САЩ се основават на стратегическо партньорство и принципите на демокрация, като Америка и занапред ще продължи да бъде силен икономически съюзник на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg