КЗК наказва три туроператора за картел

1285
КЗК наказва три туроператора за картел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че три дружества - "Хорнит" ООД, "Бългериан ВИП Травъл" ООД и "Астрал Холидейз" АД са минипулирали обществена поръчка на Министерството на финансите за осигуряване на самолетни билети за служебни пътувания, която е била открита през септември 2010 г., съобщиха от антимонополния орган.

Регулаторът наложи глоба съответно от 48 480 лв. на "Хорнит" ООД, 47 280 лв. на "Бългериан ВИП Травъл" ООД и 2 818 800 лв. на "Астрал Холидейз" АД, представляващи процент от оборота им.

"Анализът на комисията установи, че с поведението си трите компании са постигнали предварителна координация по отношение механизмите на изготвяне на ценовите си предложения в тяхната цялост, обхващащи както конкретните цени, които да послужат за изготвяне на офертата, така и определянето на общ сбор на ценовите предложения, който да служи като цел при изготвянето на офертите и да доведе до еднаквото им оценяване", се казва в съобщението от КЗК.

"Установеното предварително сътрудничество и координация представлява картел по смисъла на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). В резултат от поведението на ответните дружества се увеличава нивото на предвидимост и се улеснява създаването на пазарни стратегии, изградени на солидарен принцип, които водят до деформации в конкурентната среда и по-конкретно до непазарни подходи в поведението на предприятията", отбелязва още регулаторът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg