КЗК наложи санкции за имитация на енергийна напитка

1120
КЗК наложи санкции за имитация на енергийна напитка

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 480 лв. на Хърбъл Чойс ЕООД за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Комисията също наложи на Лидер енерджи дринк ЕООД санкции от общо 20 800 лв.

Преписката е образувана по молба на Голд стрийт дистрибюшън ЕООД, конкурент на ответните дружества на пазара на енергийни напитки.

КЗК установи, че от 1 януари Хърбъл чойс започва да налага на пазара енергийната напитка GOLD SPEED с идентичен дизайн на присъстващия от 10 месеца на пазара продукт Gold Street при шрифтовете и цветовете на опаковката.

Месец по-късно Хърбъл чойс прехвърля правата върху наименованието Gold Speed на Лидер енерджи дринк, което започва фактическото производство и разпространение на напитката със същия дизайн. От събраните факти в хода на преписката е видно, че дружеството е било наясно със сходството на дизайна между двата продукта.

Доказателствата в производството сочат също така, че Лидер енерджи дринк е ползвал услугите на лица, ангажирани преди това с разпространението на конкурентната Gold Street, както и рекламните автомобили на молителя. Освен това дружеството е направило изявления пред контрагенти, че напитката ще бъде заместена с новия продукт GOLD SPEED.

КЗК счита, че ответникът е извършил нарушение на закона, като е привлякъл клиенти по нелоялен начин и впоследствие е осуетил сключването на договори между конкурента си Голд стрийт дистрибюшън и негови бъдещи клиенти.

Комисията постанови прекратяване на нарушенията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg