Местен референдум за Бургас-Александруполис провеждат на 2 септември

755
Местен референдум за Бургас-Александруполис провеждат на 2 септември

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев присъства на извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас, на която се обсъди информираността на гражданите и местните власти по проекта за строителство на петролопровода “Бургас–Александруполис”.

Съветниците решиха да се организира информационна кампания сред жителите на Бургас с участието на представители на МРРБ, на общината, на екологични и граждански сдружения. След края на кампанията, на 2 септември 2007 г., да бъде проведен местен референдум, решиха още съветниците. На него ще стане ясно дали гражданите на общината одобряват изграждането на петролопровода.

На сесията зам.-министър Калин Рогачев припомни че общинското ръководство на Бургас присъства на официалното подписване на Споразумението за изграждане на петролопровода между България, Русия и Гърция в Атина на 15 март т.г. и познава неговите параметри.

Той подчерта, че след учредяването на Международната проектна компания и структурирането на проекта ще се възложи ОВОС и оценка на риска от проекта. Калин Рогачев изтъкна пред съветниците, че Международната проектна компания се ангажира да спазва изцяло разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и всички български и европейски екологични норми.

На въпрос дали изграждането на петролопровода ще се отрази на туристическия бранш по Черноморието, зам.-министър Рогачев отговори, че туризмът страда много повече от презастрояване, отколкото от реализацията на проекта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg