Мислим ли като харчим?

1101
Мислим ли като харчим?

След като харчи по празниците без много-много да му мисли, в началото на всяка нова година "българският потребител става по-малко платежоспособен", показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Според статистиката на асоциацията през януари и февруари традиционно се проявява синдромът на сезонната задлъжнялост.

Покрай празниците в края на годината хората се втурват да пазаруват, без да направят ясна сметка за възможностите си. В еуфорията мнозина сякаш забравят, че декемврийската заплата е възнаграждение като всяко предходно (особено ако липсват бонуси и 13-а заплата по време на криза), което трябва да бъде предвидливо разпределено.

Това често води до невъзможност да се покрият текущите разходи за сметки след като отминат празничните дни.

"Периодът между двата празника е добър за планиране на текущите разходи през януари. Определянето на необходимия минимум за погасяване на сметките ще спести сътресения на потребителите", коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

"Домакинствата трябва да помислят за сметките за ток, които ще бъдат значително по-високи поради студеното време и повишената консумация в период, когато цялото семейство е у дома, а жените традиционно са активни в кухнята.

Следват сметките за кабелна телевизия, мобилни телефони и парно. Последните две също се очаква да бъдат по-високи заради поздравителните съобщения и обаждания и по-ниските температури, съответно."

Тежестта на масовото пазаруване се засилва от повишения риск от заболявания през януари. Дори в случаите, в които се използва безплатна медицинска помощ, разходите за лекарства утежняват бюджета на семейството и влияят негативно върху платежоспособността.

Според АКАБГ услугите, по които българските граждани имат забавени плащания са: Ипотечен кредит - 10%; Ток - 15%; Потребителски кредит - 20%; Кредитна карта - 20%; Лизинг на автомобил - 20%; Стоков кредит - 25%; Мобилен телефон - 30%; Кешов кредит - 50%; Вода - 55%; Парно - 60%; Кабелна телевизия - 65%.

При учредяването й през ноември т.г. от асоциацията определиха профила на средностатистическия длъжник у нас като "мъж на възраст 41-50 години, семеен, служител или работник и живеещ в Северозападна България или в Русе".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg