МС ще гарантира максимална прозрачност при усвояване на средства от еврофондовете

347
МС ще гарантира максимална прозрачност при усвояване на средства от еврофондовете

Правителството подкрепя кметовете, бизнеса и неправителствения сектор за максимално усвояване на средствата от еврофондовете, тъй като интересът е общ, подчерта министър-председателят Сергей Станишев на заключителната национална конференция “Бъдете активни”.

В нея участваха министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев и членове на организацията. КРИБ е един от партньорите на Министерството на финансите в информационната кампания.

Пред участниците в дискусията премиерът изтъкна, че предвидените за България около 7 млрд. евро трябва да бъдат вложени в страната ни, за да бъде икономиката ни по-конкурентоспособна, да се гарантира икономическото развитие, социалното сближаване и по-доброто качество на живот на българските граждани.

Той заяви, че правителството ще гарантира максимална прозрачност за усвояване на средствата и всички процедури и правила ще бъдат публикувани на специалната интернет страница www.eufunds.bg. Освен това, документите по процеса на договаряне, постоянният мониторинг по изпълнението на проекта и финансовите резултати ще се пазят 7 години и обществото ще има пълен достъп до тях. “България влиза в нови европейски правила, които са много ясно регламентирани и това ще има оздравителен ефект и върху обществените отношения, и икономическите субекти в страната”, каза премиерът.

Той изтъкна, че след подписването на Националната стратегическа референта рамка в края на миналата седмица очаква през есента България да бъде сред първите държави от ЕС, които ще имат одобрени 7 оперативни програми от Европейската комисия. През 2007-2008 г. основният акцент ще бъде договаряне на максимален брой конкретни проекти, които ще се реализират през следващите години. Министър-председателят подчерта, че като нова страна-член България има редица преференции, например тази, че до края на 2009 г. срокът за изпълнение на проект – от договарянето до изпълнението и плащането на средствата от еврофондовете, ще бъде 3 години, а не обичайният – 2 г.

Договореният от правителството 3-годишен срок за изпълнение на проектите до 2009 г., покриването на валутните разлики и възможността всички документи да се попълват на български език са голямо предимство за бизнеса, заяви председателят на КРИБ Иво Прокопиев. Той пожела на премиера от данъчен шампион на Европа – с най-нисък данък печалба от 10%, България да стане шампион по усвояване на средствата от еврофондовете. Председателят на КРИБ изтъкна още, че диалогът с правителството е много добър и бизнесът има възможност да казва своевременно това, което го вълнува.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg