Намалиха таксите за прелитане през въздушното ни пространство

605
Намалиха таксите за прелитане през въздушното ни пространство

© Pixabay

Правителството намали таксата за прелитане през въздушното пространство на България от 26.97 евро на 26.72 евро. Промени има и при лихвения процент за закъснели плащания, който от 9.88% се намалява на 9.74 %.

В сила е и нова, по-ниска осреднена таксова единица за зоните и районите на летище София, която от 396.46 лв. е понижена на 324.36 лв. Няма промяна в осреднената таксова единица на останалите международни летища – в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Измененията влизат в сила от 1 януари 2018 г.


Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и се определят ежегодно в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване, Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) и Европейската комисия.

Те покриват разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията, като се определят в зависимост от прогнозните данни за годишната разходна база, броя на обслужените полети и от разходите на Евроконтрол по обслужване на системата за събиране на таксите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg