НАП готова да възстановява по-бързо ДДС

942
НАП готова да възстановява по-бързо ДДС

Работна група от Националната агенция за приходите (НАП) и Българската стопанска камара (БСК) ще търси възможност да се опрости плащането на данъци и осигурителни вноски. Такова решение е взето на провела се работна среща между ръководствата на двете организации, съобщават от НАП.

Председателят на БСК Божидар Данев е отбелязал, че средно годишно бизнесът в България плаща по 140 млн. лв. под формата на такси за платежни нареждания към бюджета. Групата ще търси начини да се намали броят на платежните нареждания за данъци и осигуровки.

НАП подкрепя идеята на БСК всеки касов апарат в страната да бъде свързан с компютърните системи на приходната агенция, са заявили от агенцията по време на срещата. Според експертите по този начин значително ще се подобри контролът върху укриването на обороти.

За да се осъществи идеята, са необходими политическа подкрепа и съответните законодателни изменения, е посочил изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. По думите му преди въвеждането на тази мярка трябва да се извърши и анализ на разходите и ползите.

От БСК са подкрепили намеренията на НАП да електронизира процеса по издаване на удостоверения за дължими данъци и осигурителни вноски, като даде достъп на търговските банки до информационните системи на агенцията. От своя страна, НАП е възприела предложението на БСК, чрез промени в Закона за ДДС по избор на данъкоплатците, периодът за приспадане на данъчния кредит да стане плаващ - между 3 и 12 месеца.

Създаването на "златна книга" на коректния бизнес е била сред другите обсъждани по време на срещата теми. Ръководството на НАП е запознало БСК с актуалните данни за приходите в държавния бюджет през първото тримесечие на годината, както и с прогнозата си за изпълнението на бюджетния план до края на 2009 г.

Най-оптимистичният вариант предвижда 5% по-малко приходи от данък върху доходите на физическите лица спрямо плана за 2009 г., което прави 12% повече спрямо 2008 г.; 14 на сто по-малко от предвиденото за 2009 г. от корпоративен данък, което е 2% повече от 2008г.; 22 на сто по-малко събрано ДДС, което е 6% повече от 2008 г., съобщават още от НАП.

По отношение необходимостта от по-бързото възстановяване на ДДС на фирмите от приходната администрация са обявили, че съществуващите 560 млн. лв. невъзстановен данъчен кредит за първото тримесечие на 2009 г. вече са достигнали ниво от 400 млн. лв., а до средата на април постепенно ще бъдат сведени до около 300 млн. лв.

Готови сме, в диалог с бизнеса, да търсим решения на проблемите, в условията на криза е задължително държавата и предприемачите да си партнират, е казал след края на срещата изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Желанието ни е да подобрим взаимоотношенията между коректния бизнес и данъчната администрация в търсене на решения в обща полза, е посочил председателят на БСК Божидар Данев.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg