НАП ни пести 40 млн. лв. от опростяване на процедури

1050
НАП ни пести 40 млн. лв. от опростяване на процедури

НАП ще спести 40 млн. лв. на гражданите и фирмите като им предложи по-добро обслужване, премахване на излишни административни изисквания и опростяване на процедурите по прием на декларации и плащане на данъци и осигурителни вноски, съобщиха от Агенцията.

През тази година отпадат над 40 кода за вид плащане за осигурителни вноски. Тази промяна означава по-малко платежни нареждания, по-малко средства за обслужване на плащанията, което според очакванията на НАП ще спести около 25 млн. годишно на фирмите и гражданите.

С още поне 5 млн. лв. се очаква да намалеят разходите на клиентите на администрацията от използването на електронните услуги и възможността за подаване на годишни декларации с електронен подпис. Съвместният проект на НАП и Националния статистически институт за подаване на годишни отчети за дейността на едно място ще спести още около 9 млн. лв. на българските фирми.

Срокове, подаване на декларации, плащане

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април 2010 г. ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогова докато има клиенти в салона за обслужване.

Декларациите за облагане на доходите и тази година се подават до 30 април 2010 г. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка.

Относно декларациите за облагане с корпоративни данъци. Срокът за деклариране е 31 март 2010 г., както и досега. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.

В областта на социалното и здравното осигуряване тази година има много промени.

От 1 януари 2010 г. минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица стана 420 лв. Миналата година той беше 260 лв. Повишение има и в минималния размер на месечния осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители - на 240 лв. За 2009 год. - 65 лв. за земеделските производители, които извършват единствено земеделска дейност и за останалите - 130 лв. Максималният месечен размер на осигурителен доход остава без промяна от миналата година - 2000 лв.

Промяната в минималния размер на осигурителния доход се отразява и върху и размера на вноските за здравно осигуряване, за лицата, които не са осигурени на друго основание (трайно безработните) и внасят в бюджета на НЗОК осигуровки за своя сметка.

От януари 2010 г. месечната здравноосигурителна вноска за тях ще бъде не по-малко от 16.80 лв. (миналата година - 10.40 лв.). Здравноосигурителните вноски се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg