Найденов за Дянков: Не мисля, че трябва да се прави драма от това

1047
Найденов за Дянков: Не мисля, че трябва да се прави драма от това

Малко преди Нова година финансовият министър Симеон Дянков разкритикува работата на земеделския министър Мирослав Найденов. Вицепремиерът определи Найденов като министъра, с който най-трудно се разбира. Изказването предизвика остър коментар на премиера, че ако Дянков си е позволил да дава оценка на Найденов, то той ще си отиде преди него.

Самият Мирослав Найденов коментира тази сутрин пред бТВ, че непремереното изказване на Дянков е провокирано от водещия и припомни, че бе последвано от остра реакция от страна на министър-председателя.

Не мисля, че трябва да се прави драма от това... Министерски съвет има принципи и правила на работа. Основният момент е, че оценка може да дава само премиерът. Ние сме министри от кабинета на Борисов. В този смисъл той предлага и състава, и разбира се персонално кой какъв министър да бъде, и той има право да дава оценка”, каза Найденов.

По думите му въпросът не е дали се харесват или не министрите. Когато има спор между двама министри, той се решавал при премиера. Ако не може да бъде решен, министрите излагат позициите си пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Това не означава, че ако имаме спорове, не се харесваме", каза Найденов и посочи, че и самият Борисов е обяснил, че има право да дава оценка на министрите и е дал висока оценка на работата на Найденов.

Всички имахме тежка година, специално министър Дянков имаше голямо напрежение върху себе си”, добави Найденов и отказа да отговори на въпроса дали вицепремиерът трябва да бъде санкциониран заради мнението си.

"Имахме тежка година. В края на тази година, когато застанахме срещу протестиращите и срещу общественото мнение по някои въпроси, трябваше да си кажем добри думи, още повече, че беше в навечерието на тези християнски празници... Можеше да си кажем добри думи. Всички ние имахме нужда да си кажем добри думи и затова благодаря на премиера, че ги каза", каза Найденов.

И обобщи резултати от работата на ведомството - България е първенец по ръст на усвояване на земеделските фондове с 54.5%, по данни на Европейската сметна палата. Според данни на Националния статистически институт аграрният сектор е единственият сектор с ръст през тази година. А външнотърговското салдо през 2010 година е нараснало три пъти спрямо 2009 година, а за първите девет месеца на 2011 година е надминало тези стойности. В сектора са се извършили две тежки реформи със създаването на Агенцията по безопасност на храните.

Ще има ли затвор на некачествени храни? Найденов уточни, че и сега има такъв текст в Наказателния кодекс, но в прецезирания текст не се изисква да се доказва, че храната с изтекъл срок на годност би могла да бъде вредна за здравето на потребителя.Според министъра трябва да има тази рестрикция, защото в момента наказанията са само финансови. Проверките, откакто съществува Агенцията по храните, са над 100 000, затворени са 352 обекта, има над 3000 наказателни постановления.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...