НДСВ: Връщаме се в Жан-Виденовите времена

887
НДСВ: Връщаме се в Жан-Виденовите времена

Срива се финансовата стабилност на България. Това заяви Милен Велчев, бивш финансов министър на брифинг в централата на НДСВ.

Силно сме обезпокоени от това, което се случва и особено от отсъствието на управление на кризата. България е единствената страна сред 27-те в ЕС без ясна и работеща антикризисна програма, каза Христина Христова, председател на НДСВ.

Тя заяви, че партията определя като некомпетентно и непрофесионално, и в крайна сметка безотговорно управлението на ГЕРБ. Според НДСВ управлението се основава на популизъм и лява политика, въпреки непрекъснато заявяваните твърдения, че е дясно, каза още Христова.

Тя посочи като пример увеличаването със 17% на разходите за първото тримесечие в сравнение с цифрите от първото тримесечие на миналата година. България разширява дефицита си за разлика от много държави, които го свиват в условия на криза, каза Христова и подчерта, че финансовият и икономически екип на НДСВ е силно обезпокоен от посягането към фискалния резерв.

От името на икономическия екип Владимир Каролев подчерта, че 4.8% дефицит, отчетени в момента, ни връщат в Жан-Виденовите времена. Той посочи няколко тревожни тенденции и факти. Приходите са с 2 млрд. по-малко само няколко месеца след съставянето на бюджета. Няма правителство в Евросъюза, което да не планира намаляване на разходите, а ние планираме близо 500 млн. повече разходи след актуализация на бюджета.

Обезпокоително звучи и идеята за така наречения резерв за непредвидени разходи, който при правителството на НДСВ беше 80 млн., а сега е 1 млрд. и 230 млн. лв. Тези средства може да бъдат разходвани непрозрачно, подчерта Каролев. Той повтори, че предишното правителство е оставило 0.7% дефицит, а сега е пораснал на 3.9%.

Бившият финансов министър Милен Велчев акцентира на факта, че ръстът на чуждестранните инвестиции е отрицателен, което означава не само, че не влизат нови инвеститори, а и тези, които досега са работили, продават активите си и си заминават. Като причина за оттеглянето на инвеститорите Велчев посочи спадащия фискален резерв, кредитния рейтинг на страната, който е под заплаха, това, че не се плаща на бизнеса, показните акции срещу уважавани фирми, както беше случаят с нахлуването на ДАНС в офиси на енергоразпределителното дружество ЕОН. Необходими са незабавни разговори с МВФ, за да се закрепи сриващата се финансови стабилност на страната, подчерта Велчев.

Николай Василев акцентира на неслучващите се реформи, които страната задължително трябва да проведе - пенсионна, здравна, образователна, административна. За 10 месеца имаме нула приватизации, какво му е дясното на това правителство, коментира Василев.

Като неотложни мерки икономическият екип на НДСВ посочи: спешни преговори с МВФ и споразумение, гарантиращо фхинансовата стабилност; провеждането на реформите, грижа за намаляване на финансовия дефицит, да се спрат увеличаващите се през последните месеци контрабандни канали и изтичането на ДДС и правителството да се разплати с бизнеса.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg