НЕК е вложила 293 млн. лв. за изпълнението на инвестиционната си програма през 2007 г.

441
НЕК е вложила 293 млн. лв. за изпълнението на инвестиционната си програма през 2007 г.

За изпълнението на инвестиционната си програма през 2007 г. НЕК е вложила 293 млн. лв., като 99.3 млн. лв. са собствени средства на компанията, а останалите са осигурени от дългосрочни кредити. Това съобщи днес пред медиите главният изпълнителен директор на дружеството Любомир Велков.

Той посочи, че един от приоритетите на дружеството е модернизацията и разширението на електропреносната мрежа, което обезпечава сигурността на електроснабдяването. За дейности, свързани с реконструкция и модернизация на преносната мрежа, са вложени над 139 млн. лв.

Най-значимият проект, който се осъществява от НЕК, е "Енергия 2" на стойност 153 млн. евро. През годината е продължило и изграждането на телекомуникационната мрежа на компанията, като за това са били вложени около 10 млн. лв.

За рехабилитация и строителство на нови ВЕЦ са вложени 140 млн. лв. През годината са били извършени всички планови ремонти на съоръженията на НЕК, които са стрували около 39 млн. лв.

Не се очакват трудности в електропреносната мрежа през зимния период, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Айолов. Той отбеляза, че страната има много добър воден ресурс, на който може да разчита в аварийни ситуации. Айолов отбеляза, че е необходимо ТЕЦ да осигурят достатъчно количество енергиен ресурс за зимния период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg