Нов закон за дейността на заложните къщи предлага Орешарски

815
Нов закон за дейността на заложните къщи предлага Орешарски

Нов закон ще регламентира дейността на заложните къщи.
Това съобщи финансовият министър Пламен Орашарски по време на днешния парламентарен контрол, в отговор на повдигнатия от депутата Янаки Стоилов въпрос за необходимостта от нормативно уреждане на дейността на заложните къщи.

Както Стоилов поясни, в страната и особено в София действат голям брой заложни къщи, които се занимават с най-различни дейности, включително кредитиране, а както е известно, заложните къщи не са сред институциите, лицензирани за такава дейност. Те са извън обхвата на закона за кредитните институции и създават рискове за злоупотреби и незаконни разходи, обърна внимание депутатът.

Той насочи вниманието на финансовия министър и към това, че заложните къщи продават на консигнация стоки, които са били незаконно отнети от притежателите им. Според Стоилов Министерският съвет е в просрочие с 3.5 години по отношение на изработването на наредба за условията и дейността на лицата, които предоставят парични заем срещу залог на вещи.

Финансовият министър Пламен Орешарски потвърди, че действително във валутния закон е записано, че правителството трябва да приеме такава наредба.
Той обясни липсата й с текстовете на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, според които всички изисквания за започване и осъществяване на стопанска дейност и извършване на отделни сделки би следвало да се уреждат със закон.

Именно поради необходимостта от разработване на бъдеща уредба по Закона за ограничаване на административното регулиране е създадена междуведомствена работна група за разработване на концепция за дейността на заложните къщи и към момента разработката е в напреднал стадий, съобщи Орешарски. Той каза, че работната група вече има разработен вариант, но не се ангажира със срок кога ще бъде готов проектозаконът.

Според Орешарски липсата на специален закон за дейността на заложните къщи не пречи те да бъдат контролирани от страна на Комисията за защита на потребителите и приходната администрация, а също и МВР.

Според закона за мерки срещу изпиране на пари - лица, които предоставят парични заеми срещу залог на вещи, са задължени да изпълняват задължителните мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпиране на пари, както и мерки срещу финансиране на тероризма, подчерта още Орешарски.
Той допълни, че за целта вътрешните им права за контрол и предотвратяването на изпиране на пари се утвърждават от директора на агенцията за финансово разузнаване.

Орешарски обясни още, че засега няма наредба за дейността на заложните къщи и поради това, че с подзаконови актове подобна материя много трудно се урежда, защото специални контролни функции не биха имали силата, с която един закон би оправомощил съществуващите контролни органи или нови.

Той подчерта още, че заложните къщи заемат малък сегмент от потребителския пазар и че клиентите им са малка част от хората. Финансовият министър добави, че данъчните органи извършват периодични проверки на всички данъчни субекти, включително и на заложните къщи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg