Очакват до 800% ръст на пазара на виртуализация в България през 2008 г.

348
Очакват до 800% ръст на пазара на виртуализация в България през 2008 г.

До края на 2008 г. пазарът на технологии за виртуализация на сървъри и системи за съхранение на данни у нас ще нарасне между 500% и 800%. Това прогнозира Грамма Системс – компанията, реализирала най-много проекти, базирани на виртуализация в България до момента.

От една страна, виртуализацията на сървъри позволява голям брой приложения да работят на една физическа машина (хост), вместо на няколко отделни. По този начин, освен разходите за хардуер, се намаляват също разходите за електроенергия, климатизация, поддръжка и пр. От друга страна, виртуализацията на масивите за съхранение на данни позволява наличните ресурси да се използват по-ефективно чрез динамично разпределяне на натоварването и заетия капацитет между всички налични хардуерни устройства, независимо от марките и моделите оборудване. Технологията позволява хардуерът да бъде резервиран многократно с цел постигане на максимална надеждност, непрекъсваемост и производителност.

Най-голяма полза от технологиите за виртуализация имат компании и организации с над 50 работни станции и нужда от поне 3 или повече сървъра, въпреки че съществуват ефективни решения и за по-малки фирми с 10-20 потребителя. В зависимост от мащаба на проекта, виртуализирането на сървърите и системите за съхранение на данни отнема от няколко часа до няколко седмици, но технологията спестява много повече време при всяка последваща промяна или развитие на платформата.

Модерната технология позволява физическите ресурси да се разпределят автоматично и динамично, на база на предварително дефинирани правила, в зависимост от моментните нужди на всяко приложение. При изцяло виртуалните платформи почти няма неизползвани ресурси, няма нужда всеки сървър да бъде презапасяван с процесори, памет и дискове за 2-3 години напред.

Виртуализацията е основен фокус в дейността за Грамма Системс от 2006 г. До момента компанията е реализирала множество проекти в частния и правителствения сектор. По тях работи екип от професионалисти със съответното обучение и експертиза.

Приложението на технологиите за виртуализация за оптимизиране на капацитета на ИТ системите и обезпечаване сигурността на данните ще бъдат и основният акцент в участието на Грамма Системс в „Дните на Майкрософт 2008”, които стартират на 24 април в Интер Експо Център в столицата. На щанда на компанията ще бъдат направени и демонстрации на различни приложения на технологията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg