Около 40 млн. лева дължи Кремиковци на работниците си

1483
Около 40 млн. лева дължи Кремиковци на работниците си

Около 40 млн. лева е задължението на Кремиковци към работниците за неизплатени заплати, заяви Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ.

Работниците не са получавали заплатите си от декември м.г. Не всички служители на завода са получили аванса си за месеците март и април т.г. С оправданието, че се търсят варианти за изплащане на аванс за месец май от 5 юни започна претопяването на скрап като бе подписан допълнителен договор с БУЛГАРГАЗ за доставка на газ, която да се заплаща ежедневно. Работници твърдят, че за претопяване се използват дори и релси на вътрешна ж.п. линия, която е използвана до 30 октомври м.г. Около 20 млн. са месечните разходи на Кремиковци сега, след спиране на газта за коксохимическия комбинат, твърди Яначков.

В предприятието все още работят около 4 хил. души. Електрозахранването не е спряло, осигурява се транспорт и подаване на топла вода за работниците, каза синдикалният лидер от КНСБ.


На въпрос дали работниците попълват декларации за здравословното си състояние при напускане, Васил Яначков първо отрече, а после заяви, че се предлага формуляр при получаване на документите на съкратения работник. В тази декларация се вписва дали служителят е трудоустроен, дали е член на централното ръководство на профсъюзите, дали има заболяване. Според него, декларирането на подобни данни няма нищо нередно - ако един служител е и профсъюзен деец, за неговото отстраняване от работа се налага да има съгласие със синдикатите. Ако е болен, необходимо е да бъде информирана Инспекцията по труда. Работниците декларират: "Не страдам от заболявания по наредба №5". Наредба №5 от 20 февруари 1987 г. регламентира болестите, при които работниците имат особена закрила. Работниците са защитени, ако страдат от исхемична болест на сърцето; активна форма на туберкулоза; онкологично заболяване; професионално заболяване; психично заболяване; захарна болест. Според наредбата, предприятието събира предварителна информация от работниците, които са определени за уволнение дали страдат от тези заболявания. Ако работник, нарочен за съкращение е болен от една от тези болести, ръководителите му трябва да изпратят медицински документи до ТЕЛК.

Отговорът от лекарската комисия трябва да бъде даден в седемдневен срок. Според запознати, при връчване на документите за съкращаване, работниците са били принудени да попълнят в декларацията, че не страдат от посочените заболявания.

Синдикалните лидери не разполагат с информация за болни и починали от работата си в Кремиковци хора. Медицинският пункт, който следи за здравето на работниците, е в състава на Кремиковци, което създава предпоставки за спекулация, твърдят работници.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg