Окончателно: Бюджетен дефицит от 4.7% за 2009 г.

1473
Окончателно: Бюджетен дефицит от 4.7% за 2009 г.

По окончателни данни на Националния статистически институт (НСИ), предоставени и потвърдени от Евростат без резерви, през 2009 г. сектор „Държавно управление" отчита дефицит от 3.21 млрд. лв., или 4.7% от БВП.

Основната част от дефицита за 2009 г. се формира от подсектор „Централно управление" - 2.79 млрд. лв. Местното управление отчита дефицит в размер на 670.2 млн. лв., а социалноосигурителните фондове генерират излишък от 248.9 млн. лв.

Окончателните данни на НСИ за 2009 г. сочат, че през миналата година България запазва ниско равнище на държавен дълг от 14.7% от БВП, или 10.057
млрд. лв. През 2009 г. под формата на държавни разходи се преразпределят 40.6% от БВП.

Статистическата информация за дейността на сектор „Държавно управление", включително за дълга и дефицита, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС.

Разликата между предварителните и окончателните данни (-640.9 млн. лв.) е обусловена основно от въвеждането на метода на времево изместване на касовите приходи при отчитането на данъците и социалните осигуровки.

Чрез този метод въз основа на обвързване на начислените данъчни и осигурителни задължения с данните за касовите постъпления по видове данъци и осигуровки се правят оценки каква част от начислените за отчетната година данъци и осигуровки са изплатени към момента на отчитане.

Разликата между предварителните и окончателните данни за дефицита от 86.7 млн. лв. се дължат на получаването на окончателни данни от годишните отчети за дейността на държавните болници, а останалите - на окончателните данни от оборотните ведомости на бюджетните единици и общините, както и на годишните отчети за дейността на публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...