По окончателни данни на Националния статистически институт (НСИ), предоставени и потвърдени от Евростат без резерви, през 2009 г. сектор „Държавно управление" отчита дефицит от 3.21 млрд. лв., или 4.7% от БВП.

Основната част от дефицита за 2009 г. се формира от подсектор „Централно управление" - 2.79 млрд. лв. Местното управление отчита дефицит в размер на 670.2 млн. лв., а социалноосигурителните фондове генерират излишък от 248.9 млн. лв.

Окончателните данни на НСИ за 2009 г. сочат, че през миналата година България запазва ниско равнище на държавен дълг от 14.7% от БВП, или 10.057
млрд. лв. През 2009 г. под формата на държавни разходи се преразпределят 40.6% от БВП.

Статистическата информация за дейността на сектор „Държавно управление", включително за дълга и дефицита, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС.

Разликата между предварителните и окончателните данни (-640.9 млн. лв.) е обусловена основно от въвеждането на метода на времево изместване на касовите приходи при отчитането на данъците и социалните осигуровки.

Чрез този метод въз основа на обвързване на начислените данъчни и осигурителни задължения с данните за касовите постъпления по видове данъци и осигуровки се правят оценки каква част от начислените за отчетната година данъци и осигуровки са изплатени към момента на отчитане.

Разликата между предварителните и окончателните данни за дефицита от 86.7 млн. лв. се дължат на получаването на окончателни данни от годишните отчети за дейността на държавните болници, а останалите - на окончателните данни от оборотните ведомости на бюджетните единици и общините, както и на годишните отчети за дейността на публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление".