Орешарски: Проектобюджетът за 2013 г. е доста безинтересно четиво

795
Орешарски: Проектобюджетът за 2013 г. е доста безинтересно четиво

Проектобюджетът за 2013 г. е доста безинтересно четиво. За четвърта поредна година правителството ни представя проект за Бюджет, в който цифрите категорично доминират над съдържанието. По-лесно е да се говори какво липсва в Бюджета, отколкото какво има.

Макрорамката е малко по-реалистична. Не е невъзможен растеж от 1.9%, какъвто е заложен. Индексирането на пенсиите е частично преимущество на бюджет 2013.

Малко по-добре изглежда и прогнозата за приходите. Има ръст от 1.8 млрд. лв., но не е чак толкова голям този ръст. Очаква се основната част от приходите да дойдат основно от косвените данъци на базата на по-високия процент на инфлация. За Фиска това е добре, но за гражданите не е толкова добре. Това каза пред БНР Пламен Орешарски от БСП, бивш финансов министър.

Планираните приходи за следващата година остават под равнището, в относителен дял, на събираемостта дори и спрямо кризисната 2009 г. като дял от БВП. Това показва определени резерви в приходната част. В този бюджет пише, че водеща цел е продължаване на фискалната консолидация. Това е приказка обаче. Не го виждаме, защото бюджетният дефицит се запазва на същото ниво, както от тази година, а дори се предвижда да бъде по-висок от очакваното изпълнение през тази година, допълни той.

За икономическия растеж Орешарски посочи, че 5% е увеличението на разходите за издръжка на един ученик. Образованието е важен фактор, подкрепям такова действие, но по отношение на растежа има дългосрочни намерения. Сегашните ученици вероятно ще излязат на трудовия пазар след 10-15 години и за тогава това е много важно.

Сега няма други мерки за насърчаване на икономическия растеж. Продължава обяснението на всяко нещо в нашата държава с кризата. Не открих никъде правителството да възнамерява да подобри платежната си дисциплина. Не виждам мерки за по-добро възстановяване на ДДС - един от основните проблеми пред бизнеса, поясни Орешарски.

Той каза, че и следващата година дългът ще се увеличи с още 1.1 млрд., колкото е размерът на дефицита, а правителството смята да го финансира с емисии на дълг.

Крайният ефект винаги е един и същ. И в четвъртата година от управлението си ГЕРБ ще продължат тенденцията си да намаляват фискалните резерви и да увеличават дълговете. Една, бих я нарекъл, безотговорна политика по отношение на следващи управления и на следващи поколения. Тук-там има размествания по разходите, размерите им не заслужават коментари. В доста ведомства те са на настоящото си равнище, което реално значи намаляване на финансирането поне с процента на инфлацията", коментира Орешарски.

За идеята за определяне на МРЗ по региони, Орешарски каза, че не гледа добре на тази "екзотична" идея. това би имало, според орешарски, негативни ефекти и би стимулирало по-нататъчното раздвояване между регионите в страната.
 

Всичко по темата 2013

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg