Още уволнения в НСИ заради преброяването

642
Още уволнения в НСИ заради преброяването

Няколко висши служители на Националния статистически институт (НСИ) са наказани заради скандала с пробното преброяване. Това стана два дни след освобождаването на двама от зам.-председателите.

Вътрешната проверка на НСИ е доказала самостоятелно решение на държавен експерт и началник отдел за въвеждане в електронния формуляр за пробното преброяване на населението и жилищния фонд на номенклатури с етнически групи в нарушение на утвърдената преброителна карта. Установено е и че не е спазена процедурата за съгласуване с директора на дирекция и ресорния зам.-председател, съобщиха от НСИ.

Установени са още недостатъчно ефективен контрол и съществени пропуски в подготовката и организацията на пробното преброяване на от страна на директора на дирекция "Демографска и социална статистика".

Заради нарушенията председателят на НСИ е уволнил директора на Дирекция "Демографска и социална статистика", и.д. началника на отдел "Демографска статистика" и държавния експерт, допуснал нарушението. Дисциплинарни наказания са получили още двама служители от дирекция "Демографска и социална статистика" и дирекция "Информационни и комуникационни технологии", посочват от НСИ.

Решенията са взети след доклад от инспектората и свикване на дисциплинарен съвет.

От института отбелязват, че нямат правомощия да създават или да премахват етнически групи. При окончателното приемане на инструментариума на преброяването догодина на Централната комисия по преброяването ще бъде предложено електронният формуляр напълно да съответства на хартиената преброителна карта.

Преди дни заради скандала премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност зам.-председателите на НСИ Мустафа Зинал Хасан и Галина Миткова Гойчева-Лукарска. Те самите са подали молби за освобождаване с готовност да поемат отговорност за създалото се напрежение, съобщиха тогава от НСИ. Председателят на института Мариана Коцева също подаде оставка, която обаче премиерът не прие.

От НСИ уверяват, че проверката не е установила умишлени действия за създаване на етническо напрежение при пробното преброяване.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg