От ЕБВР ревизираха очакванията си за българската икономика

2616
От ЕБВР ревизираха очакванията си за българската икономика

След ръст от 3.6% на БВП през 2015 г., повлиян от ръста в износа на страната, българската икономика отчете ръст от 3% за първото полугодие на 2016 г. Това сочи днес нов анализ от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Оттам прогнозират, че икономиката на страната ни ще нарасне с 2.8% през настоящата година и със същия темп и през следващата 2017 г.

Това обаче е с по 0.3 на сто повече от предходната прогноза на банката, публикувана през май месец тази година.


Вътрешното потребление ще се окаже най-сериозен източник на ръста за 2016 и 2017 г., главно заради нарастване на минималната заплата, както и подобрените условия за учителите от 2017 г.

Прогнозата на ЕБВР е дори по-добра от тази на Министерството на финансите. Припомняме, че оттам очакват реалният растеж на БВП да се запази на относително стабилни нива през 2017-2019 г.

През 2017 г. слабо ще се забави до 2.5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2.7 на сто, отчитат от там.

Само преди около 2 месеца от Международния валутен фонд (МВФ) също ревизираха прогнозата си за родната икономика. Предишната бе за 2.3% ръст, докато ревизията е с нови 0.7%, или точно 3 на сто.

Съществена промяна при прогнозите на ЕБВР се наблюдава при Хърватия (+0.8%), Кипър (+1%) и Молдова (+1.5%).

По-ниски са очакванията за икономиките на Латвия и Македония, където те са резивирани в низходяща посока с респективно 0.9 и 1.1 на сто.

Очакванията на банката за румънската икономика са тя да нарасне с 4.8%, или с 0.9% повече от прогнозата през май. За идната година се очаква ръст на БВП от 3.7%.

С по 3.5% ще нарасне БВП през 2017 г. на Косово, Черна гора и Албания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg