Първанов: Надявам се, че докладът на ЕК ще има позитивните тенденции в страната

517
Първанов: Надявам се, че докладът на ЕК ще има позитивните тенденции в страната

Нямаме илюзии, че докладът на ЕК за България ще бъде критичен, но се надявам, че той ще отрази позитивните тенденции и ще бъде окуражаващ за намеренията и за действията на правителството и на другите институции. Това каза президентът Георги Първанов на брифинг в Кърджали след разговорите в рамките на традиционната среща "без вратовръзки" с посланиците на страните от ЕС и на страните- кандидатки за членство.

Президентът отбеляза, че засега изводите по предстоящия доклад са противоречиви, но като етапна добра новина е, че се оценява амбицията на правителството и на институциите да постигнат рязка промяна в изпълнението на изискванията и на допълнителните бележки от механизма за сътрудничество и оценка. Оценяват се предприетите законови промени - по отношение на безмитната търговия, в сферата на правосъдието и вътрешните работи, на конфликта на интереси и на други подготвени и реализирани промени в законодателството, посочи държавният глава. Георги Първанов обаче подчерта, че има още какво да се желае и ни предстои още работа в тези няколко седмици, в които ще трябва да се подготви окончателно докладът и оценката за нашия напредък.

Брюксел на сълзи не вярва, няма сантименти, каза президентът Първанов в отговор на въпрос ще разчитаме ли на сантименталност и приятелски чувства от европейските партньори при изготвянето на доклада. Не може да разчитаме, че някой ще пренебрегне конкретните изисквания и че ще запише оценка за България, която се разминава с действителните факти, т.е трябва да си свършим добре работата, каза държавният глава. Георги Първанов апелира да бъде оценена тенденцията - докладът да не бъде просто една моментна снимка, а да се видят процесите, които се развиват в отделните институции, в българската държава и общество.

На срещата президентът е обърнал внимание на конкретни практически мерки, които са били предприети - променена е цялата законодателна база за МВР, по отношение на съдебната система - има нов ВСС, проведени са конкурси по максимално прозрачен начин, има действащ инспекторат, има последователен мониторинг за прилагането на законите.

На въпрос в контекста на доклада на ЕК очаква ли се сериозен критичен президентски анализ към правителството, Георги Първанов отговори: "Очаквате "Боянски ливади" и искате да ги стартирам в Кърджали? Не очаквайте да правя прогнози, има достатъчно време до появата на доклада". Тази седмица е решаваща - буквално от днешния ден имаме зададени допълнителни въпроси, на който правителството ще отговори, каза президентът. Така че вместо да правим политически прогнози, още повече - да звучат закани от един или друг, просто трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата - има кой да ни оцени, посочи Георги Първанов, цитиран от БТА.

Попитан за законопроекта за конфликт на интереси Георги Първанов отбеляза, че този закон е закъснял, но дори като проект е по-добър от онова, което имаме като законодателна база по темата. Президентът допълни, че проектът има своите кусури и проблеми, но изрази увереност, че те ще бъдат изчистени в хода на приемането на закона. По думите му това е един необходим закон, който ще предложи добри решения по темата за конфликта на интереси.

На срещата с посланиците е било подчертано активното участие на България в дебата по целия дневен ред на ЕС, подготовката и приемането на Договора от Лисабон, приноса на страната ни в дебата по разширяването на Съюза и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Обсъдено е било също участието на България в европейския дебат по енергийната стратегия и в реализацията на целите, които ЕС си поставя в тази сфера. Президентът Първанов е изтъкнал, че България се стреми да дава не просто идеи и аргументи в този дебат, но и конкретен принос в намирането на максимални гаранции за сигурността на ЕС. Той е представил българската позиция, че двата проекта - "Южен поток" и НАБУКО, имат своето място в европейската енергийна стратегия и България дава силен пример в това отношение. Георги Първанов отбеляза подписания от министър Петър Димитров протокол с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ, което е българският принос в развитието на НАБУКО.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg