Печалбите на държавните фирми ще отидат в бюджета

1186
Печалбите на държавните фирми ще отидат в бюджета

Парламентът отхвърли предложение на опозицията да не се изземват печалбите на държавните компании от бюджета, като гласува безпрецедентно решение, възлагащо на министъра на финансите Симеон Дянков да изпълнява Постановление на правителството. Това стана по време на инициирани от БСП разисквания по намерението на кабинета да изземе неразпределената печалба от фирмите с държавно участие.

С 82 гласа "за", 11 - "против" и 26 "въздържал се" парламентът възложи на вицепремиера Симеон Дянков контрола по изпълнението на ПМС номер 367 от 29 декември 2011 г. във връзка с изпълнение на държавния бюджет, предаде БТА.

Този член разпорежда държавните предприятия и търговските дружества, които към 31 декември 2011 г. отчитат по годишния си финансов отчет неразпределена печалба от минали години, да разпределят изцяло тази печалба като отчисления, съответно дивидент за държавата, след покриване на непокрити загуби от минали години и/или текуща загуба за 2011 г. при годишното приключване и разпределение на печалбата за 2011 г.

Проблемът с държавните дружества отключи и по-широк дебат. Мартин Димитров от Синята коалиция отбеляза, че управлението на тройната коалиция не е било прозрачно, но посочи, че колкото пари е похарчило предишното управление, толкова вече са похарчили и ГЕРБ, което ги поставяло "на едно и също ниво на неразумност".

Димитров възрази срещу идеята през т.нар. Сребърен фонд да се извършват плащанията по външния дълг. Има сериозни рискове, предупреди той.

Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че всъщност основният въпрос е, че собственикът на фирмите иска да си получи дивидента. Според него за дружествата, които имат затруднения, вината носят предишните управления.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...